«Barselbølge»-debatten: - Vi lever i en selvopptatt kultur

Forsker og litteraturkritiker Frode Helmich Pedersen mener det har fått konsekvenser for litteraturen.

BARSELLITTERATUR: Forfatter og anmelder Endre Rusets kommentar vekker ulike reaksjoner i Litteratur-Norge. Foto: NTB Scanpix
BARSELLITTERATUR: Forfatter og anmelder Endre Rusets kommentar vekker ulike reaksjoner i Litteratur-Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I en kommentar i lørdagens avis skrev forfatter og litteraturanmelder Endre Ruset at «en tsunami av brystmelk treffer bokmarkedet denne høsten». Her gikk han løs på det han omtaler som en kommende bølge av romaner om barsel- og småbarnstid.

Selv om han mener det kan bli god litteratur av disse temaene, mener han årets bøker er for navlebeskuende.

Han skriver at «samtidslitteraturen er blitt til samlivlitteraturen og selvhjelpslitteraturen», og stiller spørsmål om hvorfor «alle plutselig skrive bøker om sine egne barn og det å bli foreldre».

Frode Helmich Pedersen er forsker på allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen, og kritiker i Morgenbladet. Han er helt enig i kritikken til Ruset.

- Selvopptatt kultur

- Etter mitt syn er ikke problemet at folk skriver bøker om foreldre og barn. Problemer kommer når behandlingen av temaet ikke får et litterært løft, når bøkene ikke går utover den samtalen vi alle sammen uansett har med hverandre, når vi snakker om disse temaene, sier Pedersen.

Han legger til at han selv tilhører en gruppe som nettopp er blitt småbarnsforeldre. Men han mener at for å lage god litteratur om dette temaet, må man gjøre noe mer enn å bruke sine egne erfaringer til å skrive en bok.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer