Barske utvandrere

To leseverdige trilogier om den gang det var vi nordmenn som måtte flykte fra nød og fattigdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

John Hollen BOK: «Vi skal bli rike, Brenda, jeg lover.» Slik åpner bok nummer to i Toril Brekkes store Amerika-trilogi. Nummer en, «Drømmen om Amerika», startet med den første Amerika-overfarten i 1825. Nå følger vi neste generasjon, blant annet kvekeren Håvards vakre datter Brenda, som har havnet som gledespike i et Chicago som er i ferd med å bli by.

Sammen med et brødrepar fra Lesja og en Wergelands-mann og hans familie fra Lom, starter Brenda en strabasiøs ferd mot Sutters Mill i California, på jakt etter gull.

Indianere og slaver

Gullfunnet i California i 1848, er av de historiske milepælene i denne boka. Det blir en historie om mye hardt vær, sykdom, gullfunn, tyveri, rovmord og voldtekt. Om indianere som på avstand følger de store gruppene med nybyggere og eventyrere. Indianerne som aldri får kompensasjon for salget av de enorme landområdene, og som hevner seg i grusomme tokt mot nybyggerne.

Her er også rømte svarte slaver, og en diskusjon blant nybyggerne om hvorvidt slavene er dyr eller mennesker. Handlingen strekker seg til borgerkrigen og slaget ved Chickmauga i Georgia i 1863. Der vi også følger krigen fra sørstatene, gjennom den i overkant perverse rikmannen de Lilac og hans sønn, som er Brendas halvbror.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer