Barte-Sam tror dette blir den nye «Ringenes Herre»

Enorme forventninger til «Det gylne kompass» .

Les også:

Krangler om religion i kommende storfilm

Gigantsjanse for Dakota (12)

CANNES (Dagbladet.no): Han er en western-legende, med filmer som «Butch Cassidy and the Sundance Kid» og «Tombstone» på samvittigheten. Han hadde en liten, men viktig rolle i Cohen-brødrenes «The Big Lebowski» og spilte Thaddeus «Thunderbolt» Ross i «Hulken».

Men Sam Elliott (63) tror rollen hans i «Det gylne kompass» blir karrierens viktigste til nå.

- Dette blir nok i hvert fall det største prosjektet jeg har vært med på. Med litt flaks er dette en ny «Harry Potter» eller «Ringenes Herre». Bøkene fortjener i hvert fall det, sier Elliott til Dagbladet.no.

Teknisk innspilling

«Det gylne kompass» er første del i trilogien «Den mørke materien» av Phillip Pullman, en bok som kjapt etter utgivelsen i 1995 skaffet seg et stort publikum.

Barte-Sam tror dette blir den nye «Ringenes Herre»

Elliott spiller rollen som Lee Scoresby - en mester i å styre varmluftsballonger, som hjelper hovedpersonen Lyra Belacqua.

Den erfarne skuespilleren spiller sammen med blant andre Nicole Kidman, Daniel Craig og nykommer Dakota Blue Richards i filmen.

- Selve innspillingen var jo ekstremt teknisk, siden så mye av filmen baserer seg på spesialeffekter. Man ble nødt til å spille mot et grønt lerret, noe jeg er glad for at jeg hadde litt erfaring med fra «Hulken», sier Elliott.

Filmen har endt opp med et budsjett på drøyt 220 millioner dollar - mer enn det New Line Cinema brukte på noen av «Ringenes Herre»-filmene.

Roser regissøren 

Phillip Pullman har rost castingen av 63-åringen som Lee Scoresby. Elliott hadde ikke hørt om bøkene før han fikk jobben.

- Men jeg er ekstremt takknemlig for å ha blitt introdusert for Pullmans ekstremt spesielle verden, sier han.

Det store samtaleemnet i forkant av lanseringen av filmen har vært hvorvidt filmversjonen har tonet ned religionskritikken Pullman selv har vedgått finnes i bøkene.

Særlig skeptisk har fansen vært til ansettelsen av Chris Weitz som regissør. Weitz er mest kjent for å ha produsert «American Pie», men han ble også Oscar-nominert for å ha skrevet manuset til «Gutter er gutter».

- Jeg tror ikke de religiøse elementene har blitt tatt ut av filmen, men de er kanskje ikke like tydelige. Det man skal vite er imidlertid at Chris er en intellektuell regissør. Han er en reflektert mann, som har et godt håndlag med skuespillerne, sier Elliot.

- Du er kanskje best kjent for stemmen din, som du også har brukt i en rekke reklamer. Hvor kommer den fra?

- Vel, jeg røyker ikke og jeg drikker veldig lite. Jeg synger en del, og stemmebåndet mitt er nok litt slitt av det, sier Elliot.

• «Det gylne kompass» har norgespremiere 7. desember

Se Elliott bli intervjuet av fansiden bridgetothestars.net

KARRIERENS HØYDEPUNKT: Sam Elliott mener jobben er den største han har hatt, til tross for at han ofte spilte mot et grønt lerret.