Bartens dårlige venner

Denne uken startet Movember. Movemberbrødre i hele verden lar barten gro for å bli «gående og snakkende informasjonsplakater for en god sak.»

Data: Nordcan
Data: NordcanVis mer
Meninger

Movember har mange venner. Barten skal brukes til å promotere helsefremmende adferd, som å slutte å røyke, mosjonere, ikke drikke for mye alkohol og spise sunn mat; de gode gamle vennene. Å bruke bart for å komme i gang med å etterleve disse gode rådene for et sunt liv er en frisk ide. Men Movember er i hårete terreng: barten har fått dårlige venner.

De viktigste enkeltsaker i Movember er prostatakreft og testikkelkreft. To grusomme sykdommer som angår mange menn og der behandlingen har store og langvarige konsekvenser. Prostatakreft er den vanligste kreftform hos menn i Norge, med over 4900 nye tilfeller i 2012, som Movember riktig påpeker. Slutningen er at dette må det gjøres noe med. Det virker intuitivt og riktig. Derfor oppfordres menn til å diskutere PSA testing med legen sin (kan hende at du er en av de som har prostatakreft uten å merke det). Men Movember går i en skummel felle. Å lette etter kreft før du merker det, er ikke nødvendigvis en god idé. Det kan føre til at flere menn skades enn reddes.

Figuren viser en sterk økning av prostatakreft i Norge de siste årene (rød kurve). Økningen skyldes i stor grad økt PSA testing. Men se på den helt flate kurven (grønt); dødeligheten av prostatakraft er uforandret siden 50 tallet.

Sterkt økende forekomst og uforandret lav dødelighet av en sykdom samtidig med mer testing for sykdommen, kan bare bety en ting: de fleste menn som får prostatakreft er overdiagnostisert. Disse mennene hadde aldri fått påvist prostatakreft om de ikke hadde tatt PSA-testen, og de hadde aldri fått plager av kreften. De hadde dødd av noe annet når de ble gamle.

Bordet fanger. Når de først har tatt testen (kanskje Movember i fjor?) og fått påvist kreft, behandles de. Behandlingen fører ofte til impotens og inkontinens. Men mennene har ingen nytte av behandlingen, de bare lider av skadevirkningene.

PSA-testing for prostatakreft er internasjonalt ansett som paradeeksemplet på en test som skader mer enn den gagner. Jo flere Movemberbrødre som tar PSA testen, jo flere vil få kreft.

PSA-testens oppfinner, Richard Ablin, betegner PSA testing hos menn som føler seg friske som en folkehelsekatastrofe (New York Times, 9. mars 2010). Mer PSA testing fører til flere overdiagnostiserte. Mange av disse mennene er overbevist om PSA-testen reddet livet deres. De vil fortelle om det og være «gående og snakkende informasjonsplakater» " for PSA testing i Movember neste år. Men det vi egentlig har skapt er mange menn som må leve med store plager for resten av livet. Uten nytte, men med stor gevinst for populariteten av PSA-testen og Movember. Det kalles popularitetsparadokset.

Minervas redaktør Nils A. Andresen forklarer popularitetsparadokset i Dagbladet i 2012: «Jo færre som har nytte av en screeningtest, desto flere vil tro de har det. For jo mindre målrettet en screeningtest er, desto flere mennesker vil bli diagnostisert med en sykdom som aldri ville plaget dem. De vil, ofte etter en lang og smertefull behandling, bli friske. Men mange av dem vil være overbevist om at deres liv ble reddet av screening, og skryte av dette - selv om forskningen forteller oss at det er mer sannsynlig er at de har gått gjennom behandlingen unødig.»

Menns helse bør forbedres og Movember er et spenstig tiltak. Movember: støtt syke, men ikke sykeliggjør friske. Bli kvitt dårlige venner og vær klar over popularitetsparadokset.

Brødre; pass på barten! Hold dere unna dårlige screeningtester når dere føler dere friske. Røyk og drikk mindre, går tur. Spis grønnsaker. Og gå for all del til legen når dere føler dere syke! Det er bra for barten. Men ikke sjekk for mye om dere føler dere friske. Det kan mann bli syk av.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.