Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

150 plateinnspillinger siden 1978:

Bass for tog og en eldola

Og nå feirer Jørun Bøgeberg 60 år med musikerfest

BASS ON TEH DOCKS: Artister verden rundt skulle redde verden i 1985 og på Aker brygge var det "Rock On the Docks" med det som kunne krype og gå av norske musikere og sangere. Han som basser 60 år om litt, Jørun Bøgeberg var med. Her flankert av Claudia Scott og er det ikke H.P. Gundersen til høyre? Foto: Tom Stalsberg
BASS ON TEH DOCKS: Artister verden rundt skulle redde verden i 1985 og på Aker brygge var det "Rock On the Docks" med det som kunne krype og gå av norske musikere og sangere. Han som basser 60 år om litt, Jørun Bøgeberg var med. Her flankert av Claudia Scott og er det ikke H.P. Gundersen til høyre? Foto: Tom Stalsberg Vis mer
Meninger

I 1969 kjøpte vi en svart Burns, bassgitar. Skulle spille i bandet The Stone Rolling. Det endte heller dårlig, men tidvis lever bassdrømmen fortsatt. Derfor tulles det ikke med noen av verdens bassister. Verken de elektriske eller akustiske, verken de liggende, sittende eller stående, fordi da går det utover samfunnets indre beat.

Og, det vil vi jo ikke. Bassister er selve grunnfjellet, ikke bare i samfunnet, men innenfor nesten all musikk. Uten bass blir det ikke morske ansikter i et band, uten bass er det mange trommeslagere som hadde måttet funnet på helt andre ting og uten bass for tog ingen sologitarister.

Hvorfor skriver vi i dag om bassister? Når vi egentlig kunne ha nedtegnet bokstaver, nesten med blått blod, om en prins som ikke er en prins, men som skriver i et magasin. Nei, si det. Men, det har seg slik at søndag 6. mai er det duket for jubileumskonsert ettersom vedkommende har basset trofast siden 1978, og dette meget stødig innenfor de aller fleste sjangere, runder 60 år.

Han spiller kanskje fortsatt mer enn noensinne. Han har medvirket på bortimot 150 plateinnspillinger, inkludert tre egne, og han har også vært popstjerne i fire år da han hang med a-ha både på skiver, på verdensturne og sørget for «Take On Me» foran 198 000 mennesker i suverene Rio.

Bass er og blir livet må vi vel kunne si og derfor inviterer Jørun Bøgeberg til bursdagsfest søndag 6. mai, dette på Victoria jazzscene i Oslo. Her sammen med et knippe gode musikere som Tove Bøygard, Paolo Vinaccia, Claudia Scott, Knut Reiersrud og Rebekka Bakken. I tillegg slippes den nye plata til Henhouse, innspilt i et restaurert hønehus på Toten, der Bøgeberg spiller rootsjazz og progblues sammen med Nils Einar Vinjor (gitar) og Trond Augland (trommer). Denne skribent har hørt Bøgeberg sammen med flere. Første gang med Flax på Eidsvoll. Den andre gangen med Road, skolekonsert Jessheim videregående i 1979 (tror jeg), sammen med trommemaskinen, Willy Bendiksen. Mange som var i gymsalen hører fortsatt litt dårlig på venstre øre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media