Bass, Jesus og hetebølge

NEW YORK (Dagbladet): Det begynte med at bassen til Mats Eilertsen ikke kom fram til New York i tide. Håkon Kornstad Trio måtte derfor debutere på Knitting Factory i New York som duo. Første låta ble selvsagt dedikert United Airlines som hadde sjekket inn instrumentet på feil fly fra Chicago.

Men da bassen til slutt sto der, ble det også jazz av ypperste klasse i de siste tre kvarterene. Riktignok var salens stoler okkupert av nordmenn og følgesvenner fra Norge, men en og annen amerikaner nikket anerkjennende med hodet i de mørke krokene. Og Downbeats Dan Quellette er troende til å skrive pent når anmeldelsen kommer i august. Det ymtet han iallfall noe om da vi snakket med ham.

  • Quellette var også på plass på klubben Galapagos dagen etter, der Krøyt og Spacebopcircus ga publikum en reise langt inn elektronisk musikalsk lek og undring.

De norske nyskaperne skremmer nok noen som helst vil at jazz skal være jazz og rock skal være rock. En og annen nysgjerrigper fikk likevel med seg at musikk kan være reiser til fremmede steder. Reiser som gir mersmak.

  • Tredje norske debutant på Bell Atlantic Jazz Festival i New York, Wibutee, avsluttet den norske bølgen på klubben Tonic. Sangeren Live Roggen hadde fått halsonde og sang for halv maskin, fikk vi vite, men på Tonic var det forbausende mange ikke-nordmenn som hadde funnet fram, og som så ut til å like den elektroakustiske jazzen som er blitt varemerke på ung norsk jazz.
  • Generalsekretær Erling Johansen i Norsk Jazzforum vandret som frelseren selv rundt på klubbene med sitt store hår og skjegg. Riktig fornøyd var han over mottakelsen musikerne fikk. Og mottakelsen han selv fikk da han ankom USA var ikke mindre storartet.

Den kvinnelige, svarte tolleren satte blikket i ham da han sto i køen, og ba ham tre til side. Åhå, tenkte Johansen bekymret - inntil tolleren fikk framført sitt ærend. Johansen var nemlig på en prikk lik Jesus-bildet hun hadde over senga si, og da Frelseren sto lys levende foran henne, måtte hun ha noen åndelige ord med ham. Det fikk hun fra en lettet generalsekretær.

  • Og mens New York kokte med nesten 40 varmegrader, kunne vi alle krype inn i litt mindre kokende jazzbuler og høre musikk som så absolutt hadde nordiske toner å avkjøle seg på.

For da alle nordmenn hadde gjort sitt, fylte hundre tusen av puertorikanere New Yorks gater og feiret sin store dag, Puerto Rico Day. Og det var ikke særlig kjølig.

atn@dagbladet.no

NORSK I NEW YORK: Bell Atlantic Jazz Festival i New York fikk norsk besøk i forrige uke - med Krøyt som ett av fire gjesteband.