Basset mot NRK

I protest mot at de ikke fikk spille live, gikk rockebandet Span på scenen med tre bassgitarer.

Der lot bandet som om de spilte musikken til låta «Don't think the Way they do» med hele tre bassgitarer. Den vanlige oppsetningen består av én bass og to gitarer.

-  Vi er nødt til å takke ja når vi får sjanse til å delta på slike arrangementer. Vi trenger profileringen. Men vi la inn vår lille protest. Vi må ha lov til å kødde med arrangørene, når de kødder med oss. Vi ønsker jo ikke å late som vi spiller. På Rådhusplassen var alt styrt av tv, sier gitarist Fritjof Nilsen.

Nilsen forteller at ideen om å tulle på konserten, som for øvrig ble sett av 20 000- 30 000 tilskuere i øsende regn lørdag kveld, kom kvelden i forveien.

-  Men vi hadde diskutert ulike former for sceneopptreden en stund, sier Nilsen. Han legger til:

-  Vi er ikke første band som protesterer på denne måten. Nirvana demonstrerte en gang ved å framføre en av sine råeste låter som om de spilte en ballade. Et annet band jeg ikke husker navnet på, satte en pappfigur med bass på scenen i stedet for bassgitaristen.

Fritjof Nilsen hevder at alle rockeband og -artister har et genuint ønske om å spille for folk , ikke for tv-kameraer:

-  Men i produksjoner som sist lørdag, eller på Hitawards, er det tv som teller, sier Nilsen.

-  Har et forslag

Ifølge Spans gitarist fikk artistkollega Erik Faber beskjed av NRK om å kappe sin konsertlåt med ett minutt hvis han ønsket å delta på konserten:

-  Jeg tror han måtte fjerne ett vers og ett refreng. Jeg mener en låt er et åndsverk, og et kunstverk. Det er skammelig å behandle artister slik, sier Nilsen.

Han forstår hvorfor produksjonen ikke tillot levende instrumentlyd lørdag:

-  En direktesending på tv krever lynraske sceneskift og tillater ingen lydjustering. Men jeg har et forslag som gjør at vi artister får levere ekte varer på Rådhusplassen neste gang, samtidig som NRK får sitt.

-  Og det er?

-  Inviter 20 band og artister, og la alle spille tre låter i stedet for én. Med ekte livelyd på instrumenter og mikrofoner. Lag en fire timer lang konsert og rediger den ned til en passende kveldssending.

TO AV TRE BASSISTER: Span i aksjon på Rådhusplassen under «VG-lista topp 20». Vokalist og «bassist» Jarle Bernhoft (t.h.) spiller vanligvis rytmegitar, mens «bassist» Fritjof Nilsen (t.v.) vanligvis trakterer sologitar. Bassist Kim Nordbæk (utenfor bildet) var den eneste med korrekt strenge-instrument lørdag.