STRENGEVIRTUOS: Bassisten Per Mathisen utgir trioplate sammen med Frode Alnæs og Giraldo Piloto.
STRENGEVIRTUOS: Bassisten Per Mathisen utgir trioplate sammen med Frode Alnæs og Giraldo Piloto.Vis mer

Bassist i særklasse

Wandrups utvalgte: Strålede trioplate fra funky musiker.

CD: Bassisten Per Mathisen fra Sandefjord er i støtet. I fjor kom den flotte «Ospitalita Generosa» og nå er han ute med «Sounds of 3», med Frode Alnæs fra Norge på gitar og kubaneren Giraldo Piloto på trommer. For en trio! Selv om Mathisen, også kalt The Bass Viking, er sjefen, er dette en tett sammenvevd gruppe. Musikken framføres under mottoet til de tre musketerer: En for alle, alle for en.

Frihet med et steady komp, der Mathisen & Alnæs veksler på å gå først ut i solokastene. Plata er snart dyp og funky, i musikalsk knestående. I neste nå strekker den seg ut i glidende vakre temaer før den synker nesten til en hvisken. Dette er en plate som vokser hver gang du hører den. Detaljene i spillet stiger opp til overflaten som champagnebobler i denne livsbejaende musikken.

Mathisen har komponert nesten alt selv, bortsett fra en klassisk «sviske», nemlig «Pavane» av den franske komponisten Gabriel Faure, skrevet på 1880-tallet. En krypende bassolo innleder før bandet sirkler seg inn mot det velkjente temaet, som stiger mellom Alnæs’ gitarfingre. Deretter smelter de to sammen. Nydelig.

En annen bassist er ute med et nytt album. Den versatile Brian Bromberg lanserer «Full Circle», sammen med en hærskare gode musikere. Start og stopp i New Orleans. Alt er skrevet av ham selv, bortsett fra en spennende versjon av Michael Jacksons «Don’t Stop».