Bastesen tapte mot NRK

Steinar Bastesen får ikke ei krone fra NRK etter at TV-kanalen sendte påstander om at stortingsrepresentanten hadde drapstruet Paul Watson.

- En seier over folk som tror de kan cashe ut penger i enhver sak, sier Petter Nome, og retter hard kritikk mot injurieadvokat Per Danielsen.

NRK hadde rett til å videreformidle Paul Watsons påstander om at han var drapstruet av Steinar Bastesen. Selv om påstandene var uriktige. Man må skille mellom pressen som videreformidler av ytringer og den som faktisk ytrer seg i ærekrenkelsessaker, mener Borgarting lagmannsrett.

Fullt medhold

Dermed går lagmannsretten mot Oslo tingretts avgjørelse fra i fjor, der Petter Nome, Einar Førde og NRK ble dømt til å betale i alt 170 000 kroner i erstatning til Bastesen.

Nome anket til lagmannsretten og fikk fullt medhold i kravet om at NRK har rett til å videreformidle andres påstander.

- Ytringsfrihet skal være en hovedregel i norsk presse, mener NRKs advokat Jon Wessel-Aas.

Og Petter Nome er glad for seieren i lagmannsretten:

- En veldig ålreit nyhet å få, sier Nome.

- Dette er en seier for ytringsfriheten, og en seier over dårlige rådgivere, mener Petter Nome, da det var klart at han hadde vunnet ankesaken mot Steinar Bastesen.

- Jeg opplever ikke dette som en seier over Steinar Bastesen. Ham har jeg ingenting imot. Men dette er en seier over dem som tror de kan cashe ut penger i enhver sak, mener Petter Nome, og sparker i retning av advokat Per Danielsen, som har vært Bastesens advokat i injuriesaken mot NRK.

Raser

Danielsen på sin side raser mot dommen og dommeren i Borgarting lagmansrett.

- Lagmannsretten har misforstått sin oppgave. De vil ikke overprøve journalister. Hva skal vi med domstolen da? spør en meget irritert Danielsen.

- Vi kommer til å anke over klare saksbehandlingsfeil. Lagmannen drev råkjøring uten å vente til Bastesen ble friskmeldt og kunne møte i retten. Det er alltid interessant å høre hva klienten måtte mene, sier han.