LEDER

Bastian er for scooternekt

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det raser en debatt om regjeringens utvidede forsøksordning for fornøyelseskjøring med snøscooter. Alle kommuner som ønsker skal få være med på forsøksordningen fram til 2018. Miljøvernminister Tine Sundtoft forsikrer at utvidelsen ikke innebærer noe frislipp. Ordningen skal brukes til å høste erfaringer. Paraplyorganisasjonen Friluftslivets fellesorganisasjon er på ingen måte beroliget og mener ordningen bare er et påskudd for å tilfredsstille Sundtofts regjeringspartner Frp's ønske om å komme i gang med fri scooterkjøring raskest mulig.

Dette er en klassisk strid mellom organiserte naturverninteresser og enkeltindividers bekvemmelighetsønsker. De første blir påført rollen som representanter for forbudslinja, mens scootervennene gjerne ser seg som frihetens apostler. De som verken bruker naturen eller snøscooter, vil kanskje spørre seg: «Er'e så nøye'a?»

Til scootervennene hører de som har næringsinteresser som forutsetter scooterkjøring, for eksempel å frakte og varer over veiløse, snødekte strekninger. De kan lett sikres tillatelse etter begrunnede søknader. Problemet i denne sammenhengen er det store frislippet. Det er ikke vanskelig å se for seg en utvikling hvor hver hytteeier disponerer egen scooter. Det vil i så fall ta næringsgrunnlaget vekk fra de grunneiere som frakter byfolk og deres bagasje. Og det vil ødelegge mange menneskers naturopplevelser, kanskje også til dem som disponerer scooter.

Så er spørsmålet hvilken myndighet som skal kunne nekte eller gi tillatelse til snøscooterkjøring. Staten eller kommunene? Miljøvernministeren sier det vil bli nasjonale regler som kommunene så må forholde seg til.

Vi tror alle parter i denne saken kan lære av politimester Bastian og filosofen Immanuel Kant. Bastian følger som kjent regelen: «Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre som man vil». Kant sier det på en annen måte: «Den enkelte borgers frihet må begrenses for at alle skal kunne være frie. Definisjonen av politisk frihet er at alle mennesker har rett til den høyest mulige grad av frihet, såframt dette er forenlig med en tilsvarende frihet for andre.» Frislipp av snøscootere er ikke forenlig med andres frihet. Så enkelt er det.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer