«Batman» banket «Mamma Mia»

Svært bra kinosommer, trass i finværet.

(Dagbladet.no): Rekordvarme og badevær til tross: Nordmenn strømmet til kinoene i helga, for å få med seg den nye «Batman»-filmen.

Hele 71 086 nordmenn kjøpte billett til «The Dark Knight» i helga, forteller vikarierende leder i bransjeorganisasjonen Film og Kino, Arnfinn Inderhaug, til Dagbladet.no.

Rett til topps

Til sammenligning ble «Mamma Mia», som har ligget trygt på kinotoppen i tre uker, sett av kun 18 559. Det holder likevel til andreplassen på helgas kinoliste. Ingen andre filmer kan måle seg med billettsalget til «The Dark Knight».

- Dette er et bra besøk. Den forrige «Batman»-filmen ble sett av 45 000 i åpningshelga. Dette er betraktelig bedre, og det på en av de aller varmeste dagene i året, sier Inderhaug.

Kritikerrost

Filmen har fått svært gode kritikker og en drøss med seksere på terningen. Dagbladets anmelder Ulrik Eriksen spanderte «kun» en femmer, men skrev at «Det lukter Oscar lang vei» av avdøde Heath Ledgers rolleprestasjon som The Joker.

Det er han som har høstet flest superlativer i forbindelse med filmen, og mange tror han kan bli den første avdøde skuespilleren som får Oscar siden Peter Finch i 1976.

«Batman» banket «Mamma Mia»

At Ledger døde brått i vinter, like etter at han hadde spilt inn de siste scenene som The Joker, har også ført til svært mye forhåndsomtale for filmen.

God kinosommer

På grunn av de gode kritikkene, tror Inderhaug at besøkstallet vil holde seg høyt en god stund framover.

- Det tegner godt for kinobesøket resten av sommeren, sier Inderhaug.

Selv om besøket falt noe denne helga, har også «Mamma Mia» bidratt til gode kinotall. Filmen hadde premiere på en torsdag, én dag tidligere enn vanlig, og 86 673 nordmenn så filmen fra torsdag 10. til søndag 13. juli. Regnes bare helga, var besøkstallet 64 344.

- Det er vanlig at premierehelga er best, og at besøket faller litt etterpå. Men «Mamma Mia» holder seg jo brukbart, sier Inderhaug.

Han forteller at det ser ut til at årets kinosommer vil gjøre det brukbart i forhold til fjoråret, som ble omtalt som rekordsommer for kinoene. Mange regnet med at det eksepsjonelt dårlige været var årsaken.

Setter rekorder

Men i år har sommerværet vært bedre enn på lenge, og likevel trekker vi inn i kinomørket.

- Kanskje folk begynner å kikke etter andre aktiviteter, når de har hatt mange soldager. I tillegg har «The Dark Knight» fått mye oppmerksomhet, sier Inderhaug.

Det er ikke bare nordmenn som strømmer til kinoene for å få med seg den siste «Batman»-filmen. Filmen ble tidenes mest innbringende midnatts-premiere da den åpnet i USA 19. juli. Filmen spilte inn 94 millioner kroner bare på den første visningen.

Kinotoppen:

1. «The Dark Knight»: 71 086

2. «Mamma Mia»: 18 559

3. «Hancock»: 10 653

4. «Kung Fu Panda»: 9348

5. «Legenden om Narnia: Prins Caspian»: 3395

6.  «Sex and the City»: 1197

7. «Indiana Jones og Krystallhodeskallens rike»: 670

8. «Once»: 588

9. «The Incredible Hulk»: 488

10: «The Bank Job»: 335

FÅR HAN OSCAR? Avdøde Heath Ledger blir rost opp i skyene for sin tolkning av Batmans nemesis, The Joker.
REGISSØREN: Christopher Nolan har regissert to kritikerroste Batman-filmer så langt. Her instruerer han Aaron Eckhart, i rollen som Harvey Dent.
<B>BATMAN:</B> Christian Bale har rollen som sjefen sjøl.