Batman herjer Hongkong

Innspillingen av «The Dark Knight» nærmer seg slutten.

For første gang beveger Batman seg utenfor «Gotham City» for å bekjempe kriminelle gjenger som fortsatt plager byen.

Actionscener i «The Dark Knight» filmes akkurat nå i Hongkong.

Store forventninger

Filmen er oppfølgeren til «Batman Begins» som kom i 2005, og mange har store forventninger til resultatet. Det er også denne gang Christopher Nolan som har regien. Manuset er skrevet av Nolans bror, Jonathan.

I den nye filmen jakter Batman på Gothams nyeste kriminelle tilskudd – bankranerklovnen Joker.

Regissør Nolan sier han valgte Hongkong som et av innspillingsstedene fordi han er sterkt knyttet til denne byen.

- Jeg tenkte det ville være interessant å flytte dette amerikanske ikonet, putte ham et helt annet sted i verden. Jeg lette etter et passende sted, og tenkte umiddelbart på Hongkong fordi jeg synes Hongkong er et utrolig kosmopolitisk sted, forklarer han.

Stjernespekket rolleliste

«The Dark Knight» har en imponerende rolleliste. Christian Bale, Michael Caine og Gary Oldman skal alle gjenta sine roller som henholdsvis Batman, Alfred Pennyworth og James Gordon.

Heath Ledger har fått rollen som «The Joker». Dette var ikke en karakter i den forrige filmen, men ble udødeliggjort av Jack Nicholson i Tim Burtons «Batman» fra 1989.

Heath Ledger ble Oscarnominert for sin rolle i filmen «Brokeback Mountain », der han spilte homofil skogspasser.

Katie Holmes skal derimot ikke være med denne gang. Maggie Gyllenhaal overtar rollen som Rachel Dawes.

Begeistrede innbyggere

Innbyggerne i Hongkong er nesten i overkant fornøyde med å ha filmteamet i byen. Pressekorpset i byen har omtrent fotfulgt skuespillere og crew under innspillingen – regissøren måtte til slutt be dem om å få litt arbeidsro.

- Folk i  Hongkong er så begeistret, de har aldri sett Batman, jeg mener den ordentlige Batman, forklarer Hongkong-jenta Phoebe Ho.

Hoveddelen av filmingen foregår i Surrey i England, men teamet har blant annet oppholdt seg tre måneder i Chicago.

Tragisk ulykke

Innspillingen har ikke gått helt smertefritt for seg. I slutten av september døde en en spesialeffekt-tekninker på jobb. Ulykken skjedde i Surrey, der teknikeren satt i en kamerabil som fulgte en stunt-bil, sannsynligvis Bat-mobilen. Kamerabilen traff et tre og teknikeren døde momentant. 

Hongkong filmingen har også skapt endel kontroverser. Enkelte miljøaktivister har protestert på at regissør Christopher Nolan vil ha lysene på om natten i de digre skyskraperne, fordi han da vil få et bedre bilde av byens skyline. Hittil ser det ut til at godeste Nolan har fått viljen sin.

Batman skremt av vannet

Det filmskaperen imidlertid måtte fjerne, var en scene der Batman skulle hoppe i sjøen.

I en scene skulle Batman hoppe ut av et Hercules-fly og ned i vannet i Victoria Harbour. Scenen måtte skrives ut. Grunnen er rett og slett at sjøen er så forurenset at det anses å være helseskadelig å være i vannet.

En talskvinne for Hongkongs miljømyndigheter innrømmer at vannet i havna ikke egner seg til å svømme i grunnet utslipp av rå kloakk, melder AFP.

Hongkong er forøvrig kinesisk for «duftende havn».

Filmen «The Dark Knight» har premiere sommeren 2008.

HOVEDROLLER: Morgan Freeman og Christian Bale på jobb i Hongkong.
FORURENSET: Vannet i Hongkongs havn er så forurenset at en scene måtte droppes. Batman skulle ha hoppet fra et Hercules-fly og ned i vannet.