Battlefield Wikipedia

Wikipedia blir manipulert av høyreekstreme nettverk. Ingen rydder opp.

Pulveriserer ansvar: Grunnleggeren av Wikipedia Jimmy Wales. «Wikipedia forfekter et prinsipp som anerkjenner anonymitet og pulveriserer ansvar, skriver kronikkforfatteren. Foto: Ørjan Ellingvåg
Pulveriserer ansvar: Grunnleggeren av Wikipedia Jimmy Wales. «Wikipedia forfekter et prinsipp som anerkjenner anonymitet og pulveriserer ansvar, skriver kronikkforfatteren. Foto: Ørjan Ellingvåg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tenk at lokalene til et helt sentralt referanseverk, et viktig leksikon, ble utsatt for inntrengere. Tenk om disse skulle vise seg å være med i et velorganisert og globalt nettverk som ønsket å prege kilden til så å si alle kunnskapssøkere.

De skulle ikke trenge å bryte seg inn, siden døra sto åpen. Alle, anonyme som navngitte, var i utgangspunktet invitert til å redigere artikler. Besluttsomhet, tålmodighet og tid var viktigst for å få gjennomslag, mens kunnskap kom langt ned på listen. Meningen til fagfolk og lekfolk i utgangspunktet veide likt. Åpenheten skulle vært grunngitt med en sterk tro på deltakernes gode intensjoner, og ikke minst vilje til å følge reglene, ikke samarbeid i den hensikt å manipulere systemet og ikke bruk av flere enn ett alias.

Men tenk om menneskene bak ikke brydde seg om reglene. Tenk om hensikten virkelig var manipulasjon av artikler av spesiell interesse for en bevegelse med en ekstrem ideologi. Tenk om det hele framsto som et stort, koordinert, internasjonalt, ideologisk motivert påvirkningsprosjekt. Til slutt ville dette kanskje blitt oppdaget og aliasene sperret ute, men ingenting hadde sannsynligvis blitt gjort med det de hadde utført.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer