DØD: B.B. King, herr under Molde jazzfestival, er død. Han ble 89 år . Foto: Tor Arne Dalsnes / Dagbladet
DØD: B.B. King, herr under Molde jazzfestival, er død. Han ble 89 år . Foto: Tor Arne Dalsnes / DagbladetVis mer

B.B. King er død - «Lucille» har stilnet

Han var bluesens største. Han var kongen med stor K.

Ber du en gjennomsnittlig musikkinteressert nevne én bluesartist, er sjansen stor for at svaret er Eric Clapton. Stiller du en bluesentusiast det samme spørsmålet, er sjansen stor for at han eller hun svarer B.B. King.

Vil du imponere kan du jo fortelle at de  i 2000 ga ut plate sammen. Den het «Riding With The King». Selvfølgelig.

Det er et utmerket album med  «eleven» og hans «læremester». At det er Clapton som styrer og King som sitter i baksetet på coverbildet er helt tilfeldig - Clapton har altfor stor respekt for ham til at han lot ham spille annenfiolin.

Læremesteren B.B. King var manges læremester.

Det er ikke en eneste bluesartist i hele verden som ikke har et forhold til ham, eller som ikke har prøvd å spille som ham. Men ingen har helt klart å etterlikne hans enkle, nesten spinkle, men uhyrre effektive gitartone.

Du kan høre umiddelbart, fra første tone, om det er The King sjøl som spiller. Han var ikke mannen for de tunge gitarsoloene, han dyrket de enkle tonene som ble som viktige setninger i fortellingene hans.

Hans siste konsert på Notodden Blues Festival var så langt tilbake som i 1997.

Sliperihallen var det eneste rette stedet å være den kvelden, og festivalens store stjerne det året skuffet ikke.

Konserten ringer fortsatt i ørene. Hvert år siden har både publikum og festivalledelsen ønsket ham tilbake, men sykdom og alderdom har stoppet ham. I 2000 besøkte han Kongsberg Jazzfestival, og året etter spilte han på Moldejazz.

Nå er det for seint.

Buddy Guy Med B.B. King er den siste av dem som formet bluesen og som tok den fra det akustiske til det elektriske formatet borte.

Buddy Guy var kronprinsen.  Men mens Guy gjerne har framhevet sin betydning for andre bluesartister, har B.B. King latt gitaren og legenden snakke for seg sjøl. Ingen store fakter, ingen store ord, bare en unik formidlingsevne som fengslet bluesfans over hele verden.

Det var B.B. og «Lucille», som gitaren hans ble døpt. 

Gitaren fikk navnet etter en brann som visstnok var forårsaket av ei dame med dette navnet. King mistet nestet livet da han løp inn for å redde gitaren, som lå i det brennende huset.

Stilskaper B.B. King var låtskriver, men tolket også andres låter, og da helst de gamle mesterne.

Hans betydning som stilskaper, utøver og inspirasjonskilde for andre artister kan ikke overdrives.

Han het faktisk opprinnelig Riley B. King, så det er altså ikke et navn han har smykket seg med i ettertid. Mange andre bluesartister har tatt etternavnet King, men B.B. er originalen. 

Han ble født i Mississippi-deltaet i 1925, og plukket bomull og sang i kirka som guttunge. I Memphis slo han seg sammen med fetteren Bukka White, som ble en læremester. Han fikk sin første platekontrakt i 1949 og sin første R&B-hit med «Three O'Clock Blues» i 1951.

«Live At The Regal» fra 1964 er et av de beste livealbumene innenfor sjangeren.

Crossover B.B. King hadde mange hits, men et enda større publikum fikk han da han i 1969 ga ut sin versjon av Roy Hawkins' «The Thrill Is Gone». 

Han var ikke bare R&B-stjerne, men var også inne på poplistene.  

Det siste albumet Hans siste studioalbum ble «One Kind Favor» (2008), med et stjernelag av musikere i ryggen. Dette var rein blues, med et fantastisk åpningsspor som plutselig er blitt beinhard realisme.

Vil du minnes B.B. King med stil, søk opp hans versjon av Furry Lewis' «See That My Grave Is Kept Clean» derfra. 

Det er neppe noen fare for at B.B. Kings grav vil bli vanskjøttet med det første.