BBC innrømmer modelljuks

BBCs sjokkerende avsløringer om seksuell utnytting av unge modeller i modellbyrået Elite viser seg å være et resultat av tvilsom journalistikk og kryssklipping. Elite har nå mottatt en større sum i erstatning.

Dokumentaren om modellbransjen ble vist over store deler av verden, og i Norge var det NRK som hadde rettighetene til å vise programmet. Avsløringene førte til fordømmelser og debatt over hele Europa, og resulterte i at to ledere i Elite ble suspendert.

Etter 18 måneder har vinden snudd, og nå innrømmer BBC at vinklingen i programmet ikke var rettferdig. Det britiske statskanalen har blitt beskyldt for tendensiøs vinkling og kryssklipping, samt utpressing i forsøk for å få Elite-medarbeidere til å tyste på sine egne sjefer.

Nå er BBC og Elite gjennom rettslige forhandlinger kommet fram til en enighet. Verken BBC eller Elite vil fortelle om BBC har betalt erstatning, med den britiske avisa The Guardian hevder at BBC allerede har betalt store summer i oppreisning til modellbyrået i et hemmelig forlik.

Tidligere har BBC satt all sin tunge journalistiske prestisje i sin støtte av MacIntyres 15 millioners dokumentarer. Men etter at kanalen måtte utlevere vel 300 timer upublisert video, har de gjort helomvending.

I en felles uttalese med Elite innrømmer kanalen å ha hatt en feilaktig og mangelfull vinkling av modellbyrået. «BBC anerkjenner at Elite, som en organisasjon, advarer og søker å beskytte sine unge tenåringsmodeller, fra både seksuell utnytting og andre potensielle farer (som for eksempel narkotika), og at dette ikke ble reflektert i programmet. Elite er blitt urettferdig portrettert», konkluderer kanalen i en ydmyk melding.

Klippet vekk «ikke»

Elite hevder at ord som «ikke» ble klippet vekk, og setninger som ikke har sammenheng ble satt sammen under redigeringen. BBC har delvis innrømmet journalistjukset gjennom det rettslige forliket.

Saken er likevel ikke over. For i en rettslig høring i april kom det fram at produsent Feisal Ali nærmest utpresset Elite-medarbeideren Fabio Bonazza. Ali skal ha hevdet til medarbeideren at BBC hadde bevis for at Bonazza arrangerte sex med unge jenter. Produsenten skal ha lovet å overse bevisene hvis Bonazza gikk med på å gi sensitive opplysninger om sine sjefer.

MODELLJUKS: Mange reagerte på dramatiseringen i Donal MacIntyres dokumentarserier på BBC. Nå har kanalen betalt ut et større erstatningsbeløp etter å ha hengt ut Elite.
Foto: SCANPIX / CAMERA PRESS
MODELLJUKS: Mange reagerte på dramatiseringen i Donal MacIntyres dokumentarserier på BBC. Nå har kanalen betalt ut et større erstatningsbeløp etter å ha hengt ut Elite. Foto: SCANPIX / CAMERA PRESS Vis mer

BBC støtter produsenten fullt ut, selv om en dommer etter å ha sett en utskrift av samtalen mellom Ali og Bonazza er i tvil.

- Det kan nok hende at dette ikke er utpressing, men la oss være ærlige, det høres veldig ut som utpressing, sa dommer Justice Eady.

I verste fall risikerer produsent Feisal Ali å måtte møte i retten med offentlig anklage.

Uheldig språkbruk

I den felles erklæringen sier BBC at deres etterforskning ikke avdekket seksuelt misbruk av modelljentene. Men modellbyrået må innrømme at «seksuelle bemerkninger framført at noen ledere var klart upassende».

Elites europeiske leder Gerald Marie ble filmet da han tilbød en fordekt reporter nesten 3.500 kroner for sex. Xavier Moreau, en annen Elite-leder, ble filmet mens han kom med flere rasistiske bemerkninger.

Elite har senere beklaget og innrømmet disse forholdene.

MODELLJUKS: Mange har reagert på overdramatiseringen i Donal MacIntyres dokumentarserier på BBC. Nå har kanalen betalt ut et større erstatningsbeløp etter å ha hengt ut Elite.

Foto: SCANPIX / CAMERA PRESS

per.steinar.moen@dagbladet.no

MODELLJUKS: Mange reagerte på dramatiseringen i Donal MacIntyres dokumentarserier på BBC. Nå har kanalen betalt ut et større erstatningsbeløp etter å ha hengt ut Elite. Foto: SCANPIX / CAMERA PRESS