SKULLE SLETTE OPPSKRIFTER: For å spare penger skulle BBCs matnettsted Food legges ned. Med det ville over 11 000 oppskrifter ha blitt sletta fra nettet. Det får enklete til å reagere. Foto: NTB Scanpix
SKULLE SLETTE OPPSKRIFTER: For å spare penger skulle BBCs matnettsted Food legges ned. Med det ville over 11 000 oppskrifter ha blitt sletta fra nettet. Det får enklete til å reagere. Foto: NTB ScanpixVis mer

BBC kritiseres etter full oppskrift-ståhei

Hevdet de skulle slette tusenvis av oppskrifter for å spare penger.

(Dagbladet): Det er ikke bare innenlands at det kuttes i budsjettene og staben til mediene.

Den britiske kringkasteren BBC opplever også i disse dager økonomiske problemer. For å kutte beskjedne 15 millioner pund, som i norsk verdi tilsvarer om lag 180 millioner norske kroner, har nyhetsdirektør James Harding kommet med kreative forslag.

Ett av dem innebærer å stenge ned et matnettsted som eies av BBC. Det meldte kanalen selv 17. mai. Over natta har de imidlertid snudd, etter massive protester.

11 000 skulle vekk Matnettstedet, BBC Food, inneholder over 11 000 oppskrifter på forskjellige matretter. Disse er utarbeidet av kokker og matinteresserte som kanalen jobber med.

Da det i går ble meldt at siden skulle legges ned, og dermed oppskriftene slettes, skapte det store reaksjoner i Storbritannia. BBC meldte i går selv at blant andre kokken Dan Lepard reagerte sterkt på forslaget.

Lepard omtaler nettsida overfor den britiske kringkasteren som «et ekstraordinært arkiv i verdensklasse», og stilte spørsmål ved hvorfor en ikke skulle ta vare på slik et arkiv.

- Man vet at oppskriftene fra BBC fungerer. Mange av de andre der ute gjør ikke det, fortalte han.

Tusenvis signerte Konsernets forslag skapte også reaksjoner blant publikum.

I løp av få timer hadde tusenvis signert en underskriftskampanje, som hadde som formål å bevare oppskriftene på BBCs nettsider. Per nå har over 160 000 briter latt seg engasjere og skrevet under.

Ankere ved kanalen har også reagert. Emily Maitlis i «BBC Newsnight» tok til Twitter for å dele meningene sine.

- Satt noen seg ned og tenkte «Ok, hvilket kutt kan vi gjøre som vil gjøre alle sure og spare null kroner?», skrev hun.

Det britiske kultursekreteriatet fikk også inn flere klager. The Guardian skriver at John Whittingdale ved den britiske institusjonen fortalte at BBC må tenke på markedsinnflytelse sin.

- Det er ikke min jobb å si om BBC skal sende «The Voice», andre programmer eller om de skal ha oppskrifter på nettsidene sine. Først må vi si at BBC må være mer karakteristiske. De må også forholde seg mer sensitive til deres markedsposisjon, og ikke strekke seg langt for å konkurrere med kommersielle sidesprang, fortalte han på en pressekonferanse.

Har snudd Ifølge flere storaviser som The Guardian og Daily Mail, har de nå snudd i sitt forslag. BBC har ikke omtalt dette, men skriver at oppskriftene blir værende på nettet.

I stedet for at oppskrifter på kaker og lasagne fordufter fra nettet for godt, blir de ikke søkbare. BBCs Good Food-nettside får leve.

Foruten mat-dramaet, innebærer forslaget om å kutte over en milliard norske kroner fra budsjettet nedleggelsen av flere journalistiske fokusområder for kringkasteren.

Indekser for lokalnyheter i over 40 områder i England forsvinner, i tillegg til at det er snakk om å konvergere nyhetskanalen deres med en annen tv-kanal.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram