Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

BBC «Human Planet»

BBC laget TV av stamme. Men høyt oppe i trærne var det noe som ikke stemte

Bygde trehus 35 meter over bakken bare for å tekkes programskaperne.

JUKSET: Her flytter Korowai-folket alle sine eiendeler og kjæledyr (!) opp i det 35 meter høye trehuset. Men BBC har bekreftet at scenene i denne episoden av «Human Planet» er iscenesatt. Korowai-folket hadde aldri planer om å bygge eller bo i trehuset. Video: BBC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske tv-kanalen BBC innrømmer å ha jukset under filmingen av naturdokumentaren «Human Planet». Tv-serien, som først ble vist i 2011, består av åtte deler, og viser mennesker som bor på verdens mest avsidesliggende steder.

Det skriver BBC i en uttalelse onsdag.

Den aktuelle episoden «Jungles - People of the Trees» viser den innfødte stammen Korowai som bygger og flytter inn i trehus langt over bakken i regnskogen i Papua Ny-Guinea.

Iscenesatt

I programmet får man se hvordan stammen jobber hardt for å felle trærne og bygge trehyttene. Siden bærer de flyttelass med både eiendeler - og kjæledyr (!) opp i det som framstilles som deres nye hjem.

Men i en uttalelse publisert onsdag innrømmer BBC at programskaperne har iscenesatt hele situasjonen, og at Korowai-folket aldri hadde tenkt å flytte inn i trehusene. Tv-kanalen kaller det er et brudd på redaksjonell standard.

«BBC er blitt varslet om et brudd på den redaksjonelle standarden i en episode av Human Planet fra 2011, som handler om Korowai-folket på Vest-Papua», heter det i uttalelsen.

«BBC har gått gjennom en sekvens i «Human Planet» som viser dette, og har funnet at framstillingen av at stammen flytter inn i trehuset som et ekte hjem ikke er korrekt», skriver BBC.

BBC skriver videre at siden programmet ble sendt i 2011, har de styrket opptreningen av personalet i redaksjonelle retningslinjer, standarder og verdier.

RÅTT OG INTENST: I BBC-serien Planet Earth inviteres seerne til ekstreme og nære naturopplevelser filmet over hele kloden. I søndagens episode vises klippene som sjokkerte TV-crewet, massedød av antiloper i Kazakhstan. Video: BBC Planet Earth II Vis mer

Det var under produksjonen av en kommende dokumentarserie, «My Year With The Tribe», at et medlem av stammen fortalte journalist og eventyrer Will Millard at de hadde bygget de høye trehusene til fordel for utenlandske programskapere.

- Det er derfor de er bekymret for hvor mange folk som skal komme opp hit, og vi kan falle gjennom gulvet. Dette er ikke der de bor, alt dette er et kunstgrep, kommenterer Millard, ifølge The Independent.

- Viktig å være åpen

​Frode Stang har kommentert BBCs naturdokumentarer for NRK i over 20 år. «Human Planet» har han imidlertid selv aldri jobbet med.

Han forteller at filmprodusenter av og til er nødt til å arrangere scener, ved blant annet å sette lys ute i jungelen for å få gode bilder - da særlig av insekter og andre skapninger.

- Det er også akseptert praksis å klippe sammen bilder som er filmet over flere dager eller uker, og presentere det som én historie som skjer i ett strekk, forklarer han.

- Men dersom man må arrangere scener for å få de bildene man trenger, er det viktig å være åpen om det. Vanligvis synes jeg BBC er forbilledlige ærlige om slike metoder i sine «bakomfilmer». Eksempelet fra «Human Planet» er derfor ikke representativt for BBC slik jeg kjenner organisasjonen, sier Stang, som sier han heller ikke kjenner til liknende tilfeller fra norske dokumentarer.

- Det er likevel bra at de kommer med en uforbeholden innrømmelse av feilskjæret. BBCs naturdokumentarer er kanskje den viktigste inspirasjonskilden vi har for å mobilisere folk verden over til å ta vare på naturen. Da blir det mindre viktig om teamene har måttet arrangere enkelte scener for å få de nødvendige bildene. Så lenge de er åpne om metodene, selvfølgelig.

Ikke første gang

Det er ikke første gang at en scene fra «Human Planet» er blitt avslørt som forfalsket, skriver iNews. I et annet program i den samme sesongen fra 2011 som omhandler livet i ørkenen, får seerne se hvordan en babykamel blir drept av ulver.

Men fordi serieskaperne ikke klarte å finne en ekte ulv, filmet de i stedet en halvtam ulv eller hund. Det var spesielt en scene der gjetere skjøt mot denne hunden at BBC kalte et «alvorlig brudd på retningslinjene».

Til Dagbladet opplyser BBC om at det på nåværende tidspunkt ikke er noen norske tv-kanaler som har rettighetene til «Human Planet». Programmet har derimot vært tilgjengelig både i Sverige og i Danmark, og BBC Studios har tatt kontakt med tv-kanalene for å forsikre seg om at episoden blir fjernet dersom serien skulle bli sendt på nytt.

Programmet vil bli erstattet med en ny versjon der de aktuelle scenene er klippet ut.

TRAILER: I 2001 kom BBCs «Blue Planet». Nå kommer «Blue Planet II». Se traileren her. Video: BBC Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!