Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

BBC-programleder: - «Planet Earth» er en katastrofe for verdens dyreliv og en betydelig bidragsyter til global artsutryddelse

Hjelper ikke verdens dyrebestander, hevder konkurrerende programleder.

RÅTT OG INTENST: I BBC-serien Planet Earth inviteres seerne til ekstreme og nære naturopplevelser filmet over hele kloden. Video: BBC Planet Earth II Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - «Planet Earth» er en katastrofe for verdens dyreliv og en betydelig bidragsyter til global artsutryddelse, smeller det fra konkurrerende BBC-programleder, Martin Hughes-Games.

I en kommentar publisert hos The Guardian, mener et av ansiktene til BBCs naturprogram «Springwatch» at verdens største og mest populære natur-tv-produksjon, «Planet Earth», jobber mot sin hensikt. Hovedbeskjeden er at det ekstremt populære programmet ikke er kritisk nok.

Ignorerer skadene

- Programmet konstruerer en vakker fantasiverden som ignorerer skaden menneskeheten gjør på verdens dyrearter. Produsentene fortsetter å reise til stadig mindre dyrereservater hvor de skaper en forførende illusjon av at sjeldne arter fortsatt eksisterer og lever helt upåvirket av oss, skriver Hughes-Games.

EN KAMP MELLOM LIV OG DØD: En iguana havner i en fryktinngytende situasjon da en rekke slanger ser den ut som et tilsynelatende lett bytte. Planet Earth II ser du hver søndag klokken 21.00 på BBC Earth. Video: BBC / Planet Earth Vis mer

Ved å dyrke «denne løgnen» gir Planet Earth publikum en falsk følelse av trygghet, mener programlederen.

- Giraffen er truet

Han viser til forskning som forteller at elefant- og løvebestandene raser nedover, og at også giraffen nærmer seg rødlistene over utrydningstruede dyrearter.

- Programmet gjør ingen forsøk på å hinte om den kommende katastrofen, sier Hughes-Games.

Men ifølge The Guardian gjør programleder David Attenborough nettopp dette. I den siste episoden av «Planet Earth 2» prater den verdenskjente stemmen om ansvaret menneskeheten har for å skape en verden som er et hjem for og inkluderer alle jordas skapninger, ikke bare menneskene.

Videre ber Attenborough om at verdens økende, urbane befolkning beholder kontakten med naturen. BBC ønsker ikke å kommentere kritikken overfor The Guardian.

Enig i kritikken

Professor i marinebiologi ved Universitetet i Tromsø og prisvinnende naturfotograf, Audun Rikardsen, forteller at han er enig i deler av kritikken.

- BBC prioriterer ofte fortellinger. De konstruerer historier fra naturen med hjelp fra veldig høyteknologisk produksjon. Jeg kan være enig i at det trengs mer fokus på konservering og naturforvaltning og får litt inntrykk av at gode bilder av enkeltarter er mer viktig enn å forstå hvordan vi bedre kan forstå og forvalte naturen , sier Rikardsen til Dagbladet.

Han var en av årets finalister i den prestisjetunge konkurransen «Wildlife Photographer of the Year».

- Vi trenger begge deler. Både programmer som «Planet Earth» og kritisk dekning av naturforvaltning og artskonservering. Det må heller ikke bli for negativt, da kan folk slutte å sette pris på naturen på samme måte, fortsetter Rikardsen.

- Engasjert

Han opplever selv David Attenborough som en svært engasjert mann.

I RØYKEN: Spekkhogger i frostrøyk. Det er mye arbeid bak for å få dette bildet, sier Rikardsen. Foto: Audun Rikardsen / Wildlife Photographer of the year
I RØYKEN: Spekkhogger i frostrøyk. Det er mye arbeid bak for å få dette bildet, sier Rikardsen. Foto: Audun Rikardsen / Wildlife Photographer of the year Vis mer

- Han var på en konferanse jeg deltok på for ikke lenge siden, og han er ekstremt opptatt av miljø og forvaltning. Samtidig opplever jeg han som kritisk til hvordan verdens dyrebestander forvaltes. Han har et brennende engasjement.

- Folk må forstå

- Hvordan jobber du selv?

- Jeg vil gjerne formidle naturglede og kunnskap. Bildene som betyr mest for meg har en historie, men samtidig en relevans til naturforvaltning. Jeg vil formidle et budskap, og tar også bilder til kritisk bruk. For eksempel innenfor fiskeri og bevaring av ulv.

- Folk trenger å forstå sammenhenger innad i naturen, hvordan både enkeltarter og hele økosystemer kan være truet og hvordan alt henger sammen, og ikke minst en bevisstgjøring på at kommende generasjoner kan gå glipp av det vi har i dag. Det kan nok BBC jobbe mer med og bli bedre på i flere tilfeller, sier Rikardsen.

For ti år siden, laget BBC naturprogrammet «Planet Earth». Programserien vant en mengde priser og hadde en halv milliard seere verden over. Denne høsten har den spektakulære andresesongen hatt premiere, og via moderne teknologi kommer seerne enda tettere på dyrenes verden.


URBAN NATUR: 10 år etter at BBC lanserte sin serie Planet Earth med Sir. David Attenbourough inviterer de seere med på nye reiser. Denne gangen ønsker de å fordype publikum i de mest spektakulære landskap og naturtyper på jorden og bringe dem øye til øye med dyrene som bor der. Video: BBC Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!