Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

DAB

BBC slukker likevel ikke FM-nettet

Den britiske kringkasteren gjør helomvending og beholder både DAB og FM.

OPPRETTHOLDER FM: I Norge er det bare lokalradioer igjen på FM-båndet. Nå har britiske radiostasjoner med BBC i spissen bestemt ikke å legge ned FM-båndet i Storbritannia av hensyn til lytterne. Foto: Arne V. Hoem
OPPRETTHOLDER FM: I Norge er det bare lokalradioer igjen på FM-båndet. Nå har britiske radiostasjoner med BBC i spissen bestemt ikke å legge ned FM-båndet i Storbritannia av hensyn til lytterne. Foto: Arne V. Hoem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Egentlig skulle BBC slokke FM-nettet når mer enn femti prosent av lytterne hørte på digital radio, enten gjennom DAB-radio eller nettradio, ifølge The Telegraph.

Det målet er nå nådd.

UTEN DEKNING: Her på Stadtlandet, hvor dette bildet er tatt, er ikke Dab-dekningen like god FM-dekningen. Foto: Thomas Rasmus Skaug
UTEN DEKNING: Her på Stadtlandet, hvor dette bildet er tatt, er ikke Dab-dekningen like god FM-dekningen. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Men BBC og UK Broadcasters har nå bestemt at FM-nettet likevel ikke skal slukkes i overskuelig framtid.

Direktøren for BBCs radio Bob Shennan sier at publikum vil ha flere valg.

- Publikum ønsker valg

- En gang trodde vi alle at DAB var den eneste digitale framtida for radio, men publikum ønsker valgfrihet, uttalte Shennan i forkant av en radiokonferanse i Wien i dag.

- Vi vet nå at DAB er viktig, men det er bare en del av historien, sammen med FM og Internett.

- Vi må gjøre mer før vi overveier å gå helt over til DAB i Storbritannia, og det må være ledet av publikum, sier Shennan.

Han sier at publikum er bedre tjent med en hybrid løsning med både DAB og FM.

Bilistene viktig i avgjørelsen

Budskapet skal være spesielt kjærkomment for Storbrittanias to millioner bilister som fortsatt har FM-radioer, ifølge Telegraph.

Hensynet til bilistene, samt det at DAB-dekningen fortsatt er ujevn i deler av landet, skal også ha vært viktige i avgjørelsen.

Som kjent ble det riksdekkende FM-nettet i Norge slukket i fjor.

​BBC hadde opprinnelig som mål å begynne å slokke FM-nettet i 2015, men droppet målet da innføringen av DAB gikk langsommere enn planlagt.

Samtidig sier Shennan at «ny digital teknologi som 5G har potensialet til å forvandle radio igjen».

Uaktuelt i Norge

Daglig leder av Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark, snakker på vegne av NRK og et samlet digitalt Radio-Norge. Han er også på konferansen Radiodays Europe i Wien.

- Det er kostbart å oppnå nasjonal radiodekning i Norge, sier Torvmark til Dagbladet:

- Vi har en utfordrende topografi, kombinert med en liten og spredt befolkning. Det har derfor aldri vært et alternativ å ha to kringkastingssystemer for radio. Nå har vi et radiomangfold som er større enn noen gang, sier han.

Hvert land - sitt tempo

Han viser til at hvert enkelt land må digitalisere radioen i sitt tempo.

- Radiolyttingen er gått ned. Er ikke det bevis på at FM-slukningen var forhastet?

- Vi tror norsk radio står mye sterke i åra framover med et radiotilbud til hele landet bestående av 31 radiokanaler, i stedet for bare 5 på FM.

- Nedgang i radiolyttingen i forbindelse med FM-slukkingen var forventet. Det er altfor tidlig å trekke konklusjoner om radioskiftet tre måneder etter siste slukking, sier Torvmark.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!