BBC snyter norske tv-seere

NRK og SVT gjør opprør mot dårlig klipping.

(Dagbladet.no): BBC har laget en lang rekke gode dramaserier opp gjennom årene - og mange av dem har blitt kjøpt opp av allmennkringkaster-kollega NRK.

Men norske tv-seere blir snytt for verdifulle serieminutter.

Flere britiske serier blir nemlig vist i nedklippede reklameversjoner på statsfinansiert fjernsyn i Skandinavia.

Dårlig klipping

Saken ble først kjent da svenske SVT begynte å sende BBC-serien «Life On Mars» i fjor, og bloggen Weirdscience la merke til at episodene på tv skilte seg klart fra dem som ble sendt i England.

De var nemlig kortere.

Ifølge Dagens Nyheter var det ofte snakk om dårlig klipping - flere av seriens mest omdiskuterte scener var borte, og seerne ble nødt til å gjette seg til hvordan ting hang sammen.

SVT ble tatt på senga av avsløringen. De følte seg lurt, og tok derfor kontakt med BBC i håp om å få løst situasjonen.

BBC-SKANDALE: BBC selger reklameversjoner av sine dramaserier til skandinaviske allmennkringkastere. Nå reagerer både NRK og SVT, og førstnevnte ønsker blant annet å vise serien «Life on Mars» (bildet) i uklippet versjon.
BBC-SKANDALE: BBC selger reklameversjoner av sine dramaserier til skandinaviske allmennkringkastere. Nå reagerer både NRK og SVT, og førstnevnte ønsker blant annet å vise serien «Life on Mars» (bildet) i uklippet versjon. Vis mer

NRK skal etter planen vise «Life On Mars» til høsten, men innkjøpsansvarlig Trine Fossan kan ikke garantere at dette blir den uklipte versjonen.

- Det er tilfelle at vi får levert internasjonale versjoner av BBC. Det er ikke så mye vi kan gjøre med det, sier Fossan.

Gjelder flere serier

Saken er at BBC selger eksportversjoner som er klippet ned til en «kommersiell time», som regel 50 minutter lange, mens det britiske tv-publikummet får se 58 minutter lange episoder av dramaseriene.

Etter at SVT tok kontakt med BBC i fjor, trodde de at de kom til enighet om å få vise uklipte versjoner. Den britiske giganten har imidlertid fortsatt å sende ut klipte versjoner, og serier som «Kar for sin kilt», «Den skjønne linje» og «Kalde spor» har fått smake BBC-saksa i Sverige.

Og trolig også i Norge.

- Jeg kan ikke bekrefte det på stående fot. Men jeg kan ikke utelukke at det har skjedd med flere serier i Norge også, sier Trine Fossan.

Håper på «Life on Mars»

BBC snyter norske tv-seere

SVT og NRK er nå i dialog, og forsøker å presse BBC til å gi dem uklippede versjoner av sine serier.

Det første målet blir at kritikerroste «Life on Mars» ikke vises i den amputerte reklameversjonen i Norge.

- Det håper jeg virkelig at vi får til, sier Fossan.

AVSLØRTE SAKEN: Den svenske tv-bloggen Weird Science.
KAN HA BLI KLIPPET: «Den skjønne linje» ble i hvert fall vist i forkortet versjon i Sverige.