Be en bønn for SikasHemmeligheter på bygda

Sjangerkryssende spenningsroman som ikke innfrir

BOK: Frode Granhus fra Lofoten debuterte for tre år siden med krimromanen «Hevneren». I hans nye bok er det flere sjangere involvert.«Be en bønn for Sikas» veksler mellom krim, psykologisk thriller og grøsser, men også her finner vi spor av den store trenden akkurat nå - gamle, religiøse hemmeligheter.

Nervesammenbrudd

Hovedpersonen i «Be en bønn for Sikas» er etterforskeren Gerhard Krogh, som seks år tidligere kom til den lille nordnorske bygda Kringfjell for å etterforske en mystisk drapssak - bygdas prest og en annen mann ble funnet kvalt i en myr. Det endte med at Krogh fikk nervøst sammenbrudd og de to drapene forble uoppklarte. Et av ofrene var bygdas prest, og sønnen Johannes har det fortsatt tungt etter at faren døde. Mindre tungt ble det ikke da kona Eivor forsvant i havet. Nå er seks år gått, og noen mystiske sirkler er igjen malt på drapsstedet. Dermed må Krogh tilbake til stedet som han måtte forlate under så ydmykende omstendigheter forrige gang. Han tar inn på det ombygde fyrtårnet - og så skjer et nytt drap.

Overnaturlige krefter

Kringfjell er ei bygd med store hemmeligheter, så store at noen er villige til å drepe for å holde dem skjult. Og det skjer flere uforklarlige ting mens Krogh er i bygda. Noen av dem så uforklarlige at man kan tro det var overnaturlige krefter i sving. Problemet er bare å få noen i bygda til å åpne seg.Egentlig er det et pirrende opplegg Frode Granhus gir oss, men han innfrir ikke på langt nær det han antyder i utgangspunktet. Selv om han skriver godt, er han ikke stram nok i stilen til å gjøre «Be en bønn for Sikas» til en virkelig intens leseopplevelse. Teksten er full av antydninger og skjebnetunge dialoger som virker mot sin hensikt, alle går omkring og knuger på hemmelighetene sine. For denne anmelderen blir det bare frustrerende og tilgjort, og boka ender opp som et ambisiøst, men upresist forsøk på å skrive en sjangerkryssende spenningsroman.