«Bea» til teatret

Kaia Foss (16) fra suksessfilmen «Bare Bea» følger med når regissør Petter Næss returnerer til teatret.

Til høsten fyller Oslo Nye Teater 75 år, og på Centralteatret skal det feires med et spesialbestilt stykke dramatikk av Lars Saabye Christensen. Stykket, som regisseres av Petter Næss, heter «Appelsinene på Fagerborg» og består av flere parallelle historier. Forestillingen har premiere 3. september.

Kaia Foss spiller jødiske Rakel, som blir deportert til konsentrasjonsleir under krigen.

- Da Petter og jeg reiste rundt og lanserte «Bare Bea», sa han at han skulle sette opp et teaterstykke hvor en av rollene passet bra til meg. Jeg gleder meg veldig, selv om alt er nytt. Jeg har aldri spilt teater før i hele mitt liv, sier Foss.

- Åpenbart talent

Hun er snart ferdig med førsteklasse på dramalinja på Nissen videregående skole.

- Teaterprøvene blir ført som fravær, men jeg tar igjen det tapte på egen hånd etter skoletid. Det gikk fint i fjor under filminnspillingen, så det skal nok gå bra. Selv om det jo er noe annet å skulle stå på scenen hver kveld, sier Foss.

Petter Næss er svært fornøyd med å ha fått med 16-åringen til teatret.

- Dette er en helt annen rolle enn Bea. Kaias talent er helt åpenbart, og så er hun helt uredd i forhold til å jobbe med voksne. Hun har et pågangsmot jeg skulle ønske jeg hadde i 16-årsalderen, sier Næss.

Næss' idé

- Hun er en flott type, istemmer Saabye Christensen, som vil følge prøvene fram mot premieren.

- For oss skuespillere er det helt spesielt å skulle urframføre et stykke hvor vi faktisk kan spørre forfatteren hvis det er noe vi lurer på, sier skuespiller Erland Bakker.

- Men det er jo ikke sikkert at forfatteren alltid er den som har de beste svarene, sier Saabye Christensen.

Det var Petter Næss som syntes det kunne være en god idé å be Lars Saabye Christensen skrive jubileumsforestillingen til Centralteatret.

- Jeg hadde lyst til å jobbe med Petter, og nå dukket anledningen opp, så jeg sa ja. Jeg fikk frie hender. Teatret stilte bare ett kriterium, og det var at Oslo måtte være med som referanse og arena. Og det faller naturlig for meg, sier Saabye Christensen.

«Appelsinene på Fagerborg» handler om brødrene Oscar (Ingar Helge Gimle) og Jens (Anders Mordal) i opptakten til 2. verdenskrig. Jens flytter til Uruguay, hvor han åpner frisørsalong, mens Oscar bor på Fagerborg med familien. Sønnen Wilhelm (Steinar Taarn Sande) forelsker seg i nabojenta Rakel (Foss). Samtidig går forfatteren (Bakker) inn og ut av stykket og forteller.

- I bunn og grunn er det et stykke melodrama. Et stykke om de store følelsene vi bærer i oss, fortalt med små virkemidler, sier Saabye Christensen.

TEATERTRIO: Kaia Foss (t.v.) har en av rollene når «Appelsinene på Fagerborg» settes opp på Centralteatret. Ingar Helge Gimle og Steinar Taarn Sande (t.h.) har andre roller.
FANT TONEN: Petter Næss (t.v.) har regien, mens forfatter Lars Saabye Christensen følger prøvene.