Beach Boys røper hvordan de fant sammen igjen etter kranglinga

- Det var noe jeg hadde venta på lenge, sier Mike Love til Dagbladet.

SURFER TIL NORGE: Kranglene, søksmålene, narkotikamisbruket og hetsen er glemt når The Beach Boys når har lagt ut på en jubileumsturné som involverer Oslo i slutten av juli. Mike Love er til venstre i bildet. Foto: AP Photo / Scanpix
SURFER TIL NORGE: Kranglene, søksmålene, narkotikamisbruket og hetsen er glemt når The Beach Boys når har lagt ut på en jubileumsturné som involverer Oslo i slutten av juli. Mike Love er til venstre i bildet. Foto: AP Photo / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Beach Boys gikk hver til sitt etter at gitaristen Carl Wilson døde av kreft i 1998.  Etter år med krangling i og utenfor rettssalen bestemte imidlertid de gjenlevende originalmedlemmene seg for å gjenforenes i oktober i fjor.

Tidligere denne måneden ga de ut «That's Why God Made the Radio», sitt første album med nytt materiale siden 1992. Og iløpet av de neste månedene skal popbestefedrene reise på en omfattsrik turné som tar dem verden rundt og til Norge den 31. juli.

1965 igjen På telefon fra Quebec i Canada forteller vokalist og låtskriver Mike Love (71) hvorfor.

- Man må se på det i et femtiårsperspektiv. Vi signerte vår første plateavtale i 1962. Nå har det gått 50 år. Da var det naturlig for oss å feire det på denne måten. Det vi opplever nå er helt enormt. For meg føles det som om året er 1965 igjen, sier Love til Dagbladet.

Selv om Brian Wilson nå er gjenforent med originalmedlemmene Mike Love og Al Jardine, etter Wilsons historie med dopmisbruk og alvorlige depresjoner, er ikke Brians brødre Carl og Dennis med. De var begge med på å starte bandet i 1962, men døde begge i forholdsvis ung alder.

- Jeg skulle ønske de også kunne være med og oppleve dette. Jeg savner dem ofte. Derfor hedrer vi dem på scenen under turneen. «Under God Only Knows» vises det bilde av Carl på storskjerm mens de legger det innspilte vokalsporet hans oppå vårt, og på «Forever» gjør vi det samme med Dennis, forteller Love.

Love og Wilsons feider er vel dokumenterte - i studio så vel som i rettssalen. Love tapte blant annet en rettsak mot Wilson som gikk på rettighetsspørsmål seinest i 2005.

- Myter Love røper overfor Dagbladet hvordan han og Wilson møttes til en bedre middag for ett års tid siden, og der diskuterte mulighetene for å forsones og gjenforenes.

- Vi møttes til middag i Palm Springs i California. Der sa Brian til meg at han ville spille med Beach Boys igjen. Han var lei av å bare holde på med sologreia si. Det var noe jeg hadde venta på lenge.

På spørsmål om det var spesielt å gå inn i et studio med fetteren Brian Wilson igjen, svarer Beach Boys-legenden på tåkeleggende vis.

- Det er bare myter at vi har hata hverandre. Vi basert forholdet vårt på samarbeid, ikke konfrontasjoner. Mener du at vi krangla da jeg prata dritt om Brians tekster på «Smile»? Jeg ville bare si i fra om at jeg likte at tekstene var rett fram, ikke så introverte og vanskelige å tolke. Men til helvete med fortida. Nå vil jeg bare snakke om framtida. Vi fikk ikke jobba så mye sammen da vi laga denne plata, jeg skrev for det meste ferdig låter som andre hadde begynt på. Men om det er noe jeg har lyst å gjøre annerledes neste gang, så er det å sitte mer med Brian i studio, sier Love.

DE GAMLE GUTTA: Dette bildet ble tatt i 1979. Bak fra venstre er Brian Wilson, Al Jardine og avdøde Dennis Wilson. Foran på bildet er Mike Love og avdøde Carl Wilson. Foto: AP Photo / Scanpix
DE GAMLE GUTTA: Dette bildet ble tatt i 1979. Bak fra venstre er Brian Wilson, Al Jardine og avdøde Dennis Wilson. Foran på bildet er Mike Love og avdøde Carl Wilson. Foto: AP Photo / Scanpix Vis mer