FIKK KRITIKK «Tildelingen av Fritt Ords pris til Nina Karin Monsen ble sterkt kritisert fra flere hold. Mer overraskende var kanskje de voldsomme støtteerklæringene pristildelingen fikk fra prominente skikkelser i alle deler av samfunnet», skriver artikkelforfatteren.

  Foto: Sara Johannessen / SCANPIX .
FIKK KRITIKK «Tildelingen av Fritt Ords pris til Nina Karin Monsen ble sterkt kritisert fra flere hold. Mer overraskende var kanskje de voldsomme støtteerklæringene pristildelingen fikk fra prominente skikkelser i alle deler av samfunnet», skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX . Vis mer

Beæring og minoritetsforakt

Vil de som støttet Fritt Ord for sin hylling av Monsen, nå kommer til forsvar av Linstad?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Trond Ali Linstad har med rette blitt kritisert for å si bl.a. at vi må være «kritiske til jøder i verden, når det gjelder den innflytelsen de har». Få ønsker å kneble Lindstad, men at han har blitt innstilt til Kongens fortjenstmedalje i sølv er blitt møtt med mye protest.

Uten at jeg på noen måte vil forsvare Linstad eller tildelingen av medaljen, er det likevel viktig å være klar over at uttalelsene hans slett ikke er blant de verste av hva som er blitt sagt om minoriteter i Norge de siste åra.

<strong>OMSTRIDT:</strong>  Trond Ali Linstad.  Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
OMSTRIDT: Trond Ali Linstad. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

Her er noen klipp fra en bestselgende norsk bok fra 2009: Jøder er noe annet enn «normale mennesker». De er «medfødt uføre». Jøders levesett er «kaosskapende» og «inhumant». Ute i et spesielt politisk ærend», har jøder gått i allianse med «utro, pedofile, kriminelle, prostituerte, rusmisbrukere, korrupte, enslige, humanetikere, kommunister, sosialister, sosialdemokrater, samboere» i en universell kamp mot «åndelige verdier, mening, sannhet og god moral». Takket være «demoniske» jødevennlige lover, lever vi nå i et samfunn preget av «løgnen og ondskapen».

Dette er alle sitater hentet fra Nina Karin Monsens bok Kampen om ekteskapet. For å understreke parallellene, har jeg bare byttet ut «homofile» og «homofili» med «jøder» og «jødedom». Dette minoritetshatet som på alle måter overgår Lindstads jødekritiske konspirasjonsteorier, ble definert av Fritt Ord som «gjennomreflekterte og uavhengige bidrag til en friere offentlig debatt.» Hun fikk derfor Fritt Ords Pris med den eksplisitte begrunnelsen at hun «gir en stemme til de mange som har vondt for å komme til orde» i debatten om homofiles rettigheter.

Dag Øivind Endsjø, professor i religionshistorie, Universitetet i Bergen.
Dag Øivind Endsjø, professor i religionshistorie, Universitetet i Bergen. Vis mer

Heller ikke Linstad er glad i homofile og karakteriserer homofili som «avvik». Selv om Linstad på ingen måte kommer opp mot Monsen i konspirasjonsteorier og minoritetsforakt, er han i enda større grad enn henne en som «gir en stemme til de mange som har vondt for å komme til orde», siden det er så mange færre som sier kritiske ting om jøder enn om homofile i offentligheten. Uansett hvordan dette forholder seg til kriteriene for Kongens fortjenstmedalje, har nok Fritt Ord Lindstad på sin vurderingsliste.

Tildelingen av Fritt Ords pris til Nina Karin Monsen ble sterkt kritisert fra flere hold. Mer overraskende var kanskje de voldsomme støtteerklæringene pristildelingen fikk fra prominente skikkelser i alle deler av samfunnet.

Ser man det fra Fritt Ords kriterier, er det eneste som skiller Linstad fra Monsen at han viser mer mot ved å usaklig kritisere en minoritet som sjeldnere møter offentlig kritikk. Vi kan derfor regne med at de samme menneskene som støttet Fritt Ord for sin hylling av Monsen, nå kommer til forsvar av Linstad.

Følg oss på Twitter

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer