Bearbeider diktene i søvne

Tore kan våkne og skrive diktene rett ned. Nå er han på ny månedens poet.

FRA ARKIVET: Sånn så Tore Jønsberg ut da han hadde langt hår og skrev sine første dikt. Åsted var Sunndalsøra, tida var syttitallet. Foto: Privat
FRA ARKIVET: Sånn så Tore Jønsberg ut da han hadde langt hår og skrev sine første dikt. Åsted var Sunndalsøra, tida var syttitallet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Aller første gang Tore Jønsberg ble utvalgt til finalen — i april i år — ble han attpåtil månedens poet. Når han nå går til topps igjen, er det med et underlig dikt kalt «Mona Bone Jakon». Det er også en sang av singersongwriteren Cat Stevens, så vi begynner like greit der:

— Hva er det med denne sangeren?

— Cat Stevens var en sanger jeg satte stor pris på i hippietiden, med sterke tekster som jeg kunne identifisere min egen søken med. Han endte som kjent opp som muslim, selv forble jeg agnostiker.

— Det er mange sprang i dette diktet, fra et basseng/under vann, via Royal Albert Hall og Speaker's Corner, til eventyret om katten med støvlene. Hvor er vi egentlig, og hva er det som foregår?

— Jeg tror jeg skal overlate en dypere analyse til noen med bedre psykologisk innsikt, men det er noe med å lete etter det hele i bunnen av seg selv, og derfra tolke omgivelsene, smerten, kjærligheten og skrittene opp fra havet, sier poeten. 

— Hva slags situasjoner eller bilder inspirer deg? Ja, hvordan blir dine dikt til?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer