Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Beatles-bilder solgt for millioner

Tatt under bandets første besøk i USA.

VERDIFULLE BILDER: Paul McCartney og John Lennon opptrer på scenen i USA for første gang i 1964. Dette er ett av bildene som ble auksjonert bort i går.

Foto: REUTERS/Mike Mitchell/Christie's
VERDIFULLE BILDER: Paul McCartney og John Lennon opptrer på scenen i USA for første gang i 1964. Dette er ett av bildene som ble auksjonert bort i går. Foto: REUTERS/Mike Mitchell/Christie's Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En samling svarthvittbilder av The Beatles ble torsdag solgt for nærmere 2 millioner kroner under en auksjon i New York.

Bildene ble tatt av Mike Mitchell under det britiske bandets første besøk i USA i 1964.

The Beatles spilte i New York og Baltimore, og den da 18 år gamle Mitchell fulgte dem både før, under og etter konsertene.

Lite ante den unge mannen da om hvilken verdi bildene skulle få, og heller ikke senere falt det ham inn at de kunne være verdt millioner.

Venner overtalte ham imidlertid til å auksjonere bort de rundt 50 bildene, og auksjonshuset Christie's så også verdien av dem.

Christie's anslo at fotosamlingen ville kunne innbringe drøyt 500.000 kroner, men budene haglet og da auksjonen var over hadde bildene innkassert nærmere 2 millioner kroner.

SOLGT FOR MILLIONER: Fotografen ante ikke at disse bildene skulle bli så mye verdt.

Foto: REUTERS/Mike Mitchell/Christie's
SOLGT FOR MILLIONER: Fotografen ante ikke at disse bildene skulle bli så mye verdt. Foto: REUTERS/Mike Mitchell/Christie's Vis mer

Et bilde av de fire unge Beatles-medlemmene John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr, tatt under en pressekonferanse, gikk for hele 370.000 kroner, mens det «billigste» bildet i samlingen innbrakte 4.400 kroner.

Lederen for Christie's avdeling for ikoniske samlinger, Cathy Elkies, lovpriste før auksjonen bildenes intime og nærgående kvalitet.

Hun betegnet auksjonen som en enestående suksess.

The Beatles holdt sin første konsert i USA i Washington Coliseum 11. februar 1964, to dager etter sin historiske TV-debut i «The Ed Sullivan Show.»

Senere spilte de også på Baltimore Civic Center og Mike Mitchell var på plass for å dokumentere hysteriet som omga dem.

(NTB)

INTIME: Bildene blir beskrevet som intime og nære. Her er Ringo Starr på scenen. Foto: 
REUTERS/Mike Mitchell/Christie's
INTIME: Bildene blir beskrevet som intime og nære. Her er Ringo Starr på scenen. Foto: REUTERS/Mike Mitchell/Christie's Vis mer