Beatles-boka er ute i England

LONDON (Dagbladet): I Storbritannia er det en sval kollektiv Beatles-feber. Da vi kjøpte «The Beatles»-antologien, fortalte bokhandleren om en meget jamn strøm av kunder... som ville bli tettere opp mot jul.

Fordi. Boka er pakket med historie, historier, anekdoter, tekstskisser, lapper, notater og bilder du aldri har sett tidligere.

The Harde Fakta: I England koster boka 35 pund, dvs. 465 kroner. Den er 25,6 cm bred og 34,5 cm lang, vekta er nærmere tre kilo (på ei ustø husfarvekt).

Forlaget har trykt boka i Hongkong (billigere på den måten), den har et førsteopplag på 20 millioner verden over. Det blir med andre ord noen pund ekstra på de tre gjenlevende. Pluss enkefru Ono.

Noe nytt?

  • Allerede i 1966 hadde bandet seriøse planer om gi seg med turnélivet ettersom de ikke lenger kunne høre hva de spilte pga. publikum.
  • Ringo har minner om de første flyturene bandet gjorde sammen, blant annet fra London til Glasgow. Flyet var nesten fullt, det var tre ledige seter. Ringo innrømmer at han var ung og naiv, fordi han foreslo overfor en flyvertinne at han kunne stå den vesle strekningen opp fra London.

LSD-kameratene

  • The Beatles ble hekta på dop. Alle fire innrømmer at de i perioder var innom det meste som kan skaffes fra det ulovlige apoteket, fra LSD til cannabis. Eller var det omvendt?
  • George Harrison påstår at han ikke vokste opp i fødebyen Liverpool, men i Hamburg. Det var her de fire fikk sine første erfaringer både med det annet kjønn, narkotika og rock'n'roll-livet
  • Lennon om Yoko Ono: at han følte seg tvunget til å bli avant-garde og ta av seg klærne, mens han egentlig bare hadde ett stort ønske: å bli en ny Tom Jones.

Paul er død

  • Om Paul McCartney og hans påståtte død, og at en stand-in gikk barfot over fortauet på Abbey Road-albumet. Paul mener det var snålt at alle ville se ham bak øret etterpå, Lennon var av den oppfatning at Paul McCartney ikke kunne gjøre noe som helst uten at verden var klar over det, dvs. gifte seg, skifte truse, dra på ferie eller finne på å dø.

OBS: Og hva var det The Beatles bidro med? Ifølge de gjenlevende, og tidligere intervjuer med Lennon, kan det kokes ned til tre ting... love, peace and understanding.

THE BOK: Slik ser den ut, biografien om verdens største band gjennom moderne poptider, The Beatles, skrevet av de fire, John, Paul, George og Ringo.