Beatles-fansen slipper å lide mer

Nå kommer platene endelig på nytt.

BEDRE LYD: Beatles kom tidlig på cd, dog med en litt dårlig lydkvalitet ut fra dagens standard. Nå er endelig skivene digitalt remastret, og klart for nyutgivelse. FOTO: SCANPIX
BEDRE LYD: Beatles kom tidlig på cd, dog med en litt dårlig lydkvalitet ut fra dagens standard. Nå er endelig skivene digitalt remastret, og klart for nyutgivelse. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Mens platene til store artister som The Rolling Stones og The Who stadig kommer i nye reutgivelser og deluxe-varianter, har det vært forbausende stille rundt tidenes største band - The Beatles.

Siden studioalbumene kom på cd i 1987, har ikke Apple gjort noe med disse (med unntak av «Let it Be... Naked» i 2003).

For fire år siden gikk imidlertid en gruppe teknikere tilknyttet Apple til arbeidet med å restaurere innspillingene, og nå er dette ferdig. 9. september kommer alle The Beatles-skivene i nye, digitalt remastrede utgaver.

- Dette er en fantastisk nyhet. Lydkvaliteten kommer til å bli merkbart bedre, og forhåpentlig vil dette føre til enda en oppblomstring av interessen for bandets katalog, sier Ole-Andreas Refsnes (28), redaktør for Beatles-fanklubbens blad Norwegian Wood, til Dagbladet.no.

En gullgruve
Utgivelsen av platene kommer på samme dag som Beatles-utgaven av «Rock Band»-spillet kommer på markedet.

Reutgivelsene vil potensielt bli en gullgruve for plateselskapene Apple og EMI, siden cd-versjonene har solgt drøyt 60 millioner eksemplarer bare i USA siden 1987.

Det er de britiske utgavene av skivene som nå kommer på markedet, med originale cover og nye linernotes. I tillegg loves det innhold, blant annet opptak av diskusjoner i studio, som ikke har vært offentliggjort tidligere.

Fire av de tidligste platene har ikke vært tilgjengelige i stereoversjon før nå.

Årelang venting
I tillegg til at platene vil bli tilgjengelige hver for seg, kommer det også to nye bokser. Én med de 12 studioalbumene, i tillegg til singelsamlingene «Past Masters» I og II, og «Magical Mystery Tour».

Den andre boksen retter seg spesielt mot samlere - «The Beatles in Mono» - med ti album i monoversjon, og to plater med monoversjoner av flere av låtene man finner igjen på «Past Masters».

En remastring har vært noe fansen har snakket om og ventet på i årevis. 

- Hvorfor har det tatt så lang tid å remastre Beatles-katalogen?

- Det er vanskelig å vite helt sikkert. Det er mange sterke meninger blant dem som forvalter rettighetene i Apple - arvingene etter John og George, samt Paul og Ringo selv. I tillegg har jo selve arbeidet tatt lang tid. De har jo brukt fire år på denne jobben, sier Refsnes.

- Super begravelse
Overfor LA Times påpeker Beatles-ekspert Martin Lewis at man kan kritisere Beatles for å brukt for lang tid på remastringsjobben, siden cd'en tilsynelatende er et døende format.

- Det er ingen tvil om at platene ville solgt fantastisk om de hadde blitt reutgitt i 2001, i kjølvannet av samleplata «1». Men enhver kyniker som mener Beatles gikk glipp av sin sjanse, tar feil. Disse platene vil selge fantastisk og gi platebransjen et ordentlig dytt i ryggen.

- Om cd'en er i ferd med å dø, gir The Beatles den en super begravelse.

Det er imidlertid ikke noe nytt vedrørende salg av The Beatles-låter som digitale filer. Bandets materiale er det største hullet i tilbudet til for eksempel iTunes, noe som trolig henger sammen med plateselskapet Apples langvarige konflikt med teknologileverandøren ved samme navn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer