BEDRE LYD: Beatles kom tidlig på cd, dog med en litt dårlig lydkvalitet ut fra dagens standard. Nå er endelig skivene digitalt remastret, og klart for nyutgivelse. FOTO: SCANPIX
BEDRE LYD: Beatles kom tidlig på cd, dog med en litt dårlig lydkvalitet ut fra dagens standard. Nå er endelig skivene digitalt remastret, og klart for nyutgivelse. FOTO: SCANPIXVis mer

Beatles-fansen slipper å lide mer

Nå kommer platene endelig på nytt.

(Dagbladet.no): Mens platene til store artister som The Rolling Stones og The Who stadig kommer i nye reutgivelser og deluxe-varianter, har det vært forbausende stille rundt tidenes største band - The Beatles.

Siden studioalbumene kom på cd i 1987, har ikke Apple gjort noe med disse (med unntak av «Let it Be... Naked» i 2003).

For fire år siden gikk imidlertid en gruppe teknikere tilknyttet Apple til arbeidet med å restaurere innspillingene, og nå er dette ferdig. 9. september kommer alle The Beatles-skivene i nye, digitalt remastrede utgaver.

- Dette er en fantastisk nyhet. Lydkvaliteten kommer til å bli merkbart bedre, og forhåpentlig vil dette føre til enda en oppblomstring av interessen for bandets katalog, sier Ole-Andreas Refsnes (28), redaktør for Beatles-fanklubbens blad Norwegian Wood, til Dagbladet.no.

En gullgruve
Utgivelsen av platene kommer på samme dag som Beatles-utgaven av «Rock Band»-spillet kommer på markedet.

Reutgivelsene vil potensielt bli en gullgruve for plateselskapene Apple og EMI, siden cd-versjonene har solgt drøyt 60 millioner eksemplarer bare i USA siden 1987.

Det er de britiske utgavene av skivene som nå kommer på markedet, med originale cover og nye linernotes. I tillegg loves det innhold, blant annet opptak av diskusjoner i studio, som ikke har vært offentliggjort tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire av de tidligste platene har ikke vært tilgjengelige i stereoversjon før nå.

Årelang venting
I tillegg til at platene vil bli tilgjengelige hver for seg, kommer det også to nye bokser. Én med de 12 studioalbumene, i tillegg til singelsamlingene «Past Masters» I og II, og «Magical Mystery Tour».

Den andre boksen retter seg spesielt mot samlere - «The Beatles in Mono» - med ti album i monoversjon, og to plater med monoversjoner av flere av låtene man finner igjen på «Past Masters».

En remastring har vært noe fansen har snakket om og ventet på i årevis. 

- Hvorfor har det tatt så lang tid å remastre Beatles-katalogen?

- Det er vanskelig å vite helt sikkert. Det er mange sterke meninger blant dem som forvalter rettighetene i Apple - arvingene etter John og George, samt Paul og Ringo selv. I tillegg har jo selve arbeidet tatt lang tid. De har jo brukt fire år på denne jobben, sier Refsnes.

- Super begravelse
Overfor LA Times påpeker Beatles-ekspert Martin Lewis at man kan kritisere Beatles for å brukt for lang tid på remastringsjobben, siden cd'en tilsynelatende er et døende format.

- Det er ingen tvil om at platene ville solgt fantastisk om de hadde blitt reutgitt i 2001, i kjølvannet av samleplata «1». Men enhver kyniker som mener Beatles gikk glipp av sin sjanse, tar feil. Disse platene vil selge fantastisk og gi platebransjen et ordentlig dytt i ryggen.

- Om cd'en er i ferd med å dø, gir The Beatles den en super begravelse.

Det er imidlertid ikke noe nytt vedrørende salg av The Beatles-låter som digitale filer. Bandets materiale er det største hullet i tilbudet til for eksempel iTunes, noe som trolig henger sammen med plateselskapet Apples langvarige konflikt med teknologileverandøren ved samme navn.