Beatles for folket

Lars Saabye Christensens «Beatles» er lesernes favorittroman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens Kjell Askildsens novellesamling «Thomas F\'s siste nedtegnelser til allmennheten» vant fagjuryens kåring over de 25 beste romanene og novellesamlingene de siste 25 åra, var det Lars Saabye Christensens generasjonsroman «Beatles» som suverent ble folkets favoritt. Seirene forteller noe om at leserne husker godt - begge bøkene ble skrevet på 1980-tallet - og at den litterære institusjonens smak ikke nødvendigvis sammenfaller med den jevne lesers oppfatning av god og dårlig litteratur.

I fagjuryens kåring måtte «Beatles» nøye seg med en 14. plass. Bestselgeren «Halvbroren», nok en episk, tykk Saabye Christensen-roman, men av nyere dato, ble nummer tre på folkelista, men kom ikke engang med blant fagjuryens 25 favoritter. LESERLISTA, som er formet av rundt 17 500 stemmer, domineres av realistiske romaner av varierende størrelse: «Naiv. Super.», «Seierherrene», «Berlinerpoplene», «Ut og stjæle hester» og «Hvite niggere». Ingvar Ambjørnsen er for øvrig - i selskap med navn som Erik Fosnes Hansen, Jonny Halberg, Lars Amund Vaage, Tove Nilsen og Edvard Hoem - blant navnene som glimrer med sitt fravær på fagjuryens liste. Særlig fraværet av «Salme ved reisens slutt», både på lesernes og fagjuryens liste, er påtakelig. Anne B. Ragdes «Berlinerpoplene», hennes store gjennombrudd både kunstnerisk og kommersielt, er ikke med på fagjuryens liste, men troner på sjuendeplass på leserlista. At kåringens eneste krimbok, Jo Nesbøs «Rødstrupe» bare har fått plass på folkelista, er imidlertid ikke så overraskende. Mer interessant er det at leserne har stemt inn «Sofies verden» - ei bok av uklar sjanger, og kåringens eneste bok som opprinnelig ble forfattet for ungdom - blant de ti beste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer