«Beatles» går til scenen

Lars Saabye Christensen er i full gang med å dramatisere sin roman «Beatles» for Oslo Nye Teater. I januar er det premiere på musikkteaterversjonen av suksessboka. - Men det blir langt unna «Sound of Music» forsikrer Saabye Christensen.

«Beatles» er Lars Saabye Christensens største suksess. Boka er solgt i 200000 eksemplarer bare i Norge. - Initiativet til å dramatisere boka kom fra den unge komponisten Nils Olav Dolven. Jeg ble inspirert av hans ønske om å iscenesette romanen og av hans musikk, og etter en tenkepause sa jeg ja, forteller Saabye Christensen. Dolven har spesialkomponert musikk til stykket, som skal settes i scene av Norges kanskje fremste koreograf og instruktør av musikaler, Runar Borge.

Annerledes

Lars Saabye Christensen syntes ideen om å la handlingen i «Beatles» utspille seg på en scene var så god at han ikke kunne avslå. - Det har vært mange planer om å lage film eller TV-serie av boka opp gjennom årene, men ingen av dem har ført til noe. Dette blir noe litt annerledes. Jeg håper virkelig at vi skal få til noe nytt, sier Christensen. Prøvene skal etter planen begynne 1. september, og premieren er 21. januar neste år.

Overraskelser

«Beatles» handler om de fire guttene Kim, Seb, Ola og Gunnar, som vokser opp i Oslo på slutten av sekstitallet. De vil helst kalle seg Ringo, George, Paul og John, og er intenst opptatt av å etterlikne sine helter. I bakgrunnen av handlingen ligger musikken til The Beatles, og hver ny plateutgivelse får sin tilmålte plass i historien. - Det er mange som har et sterkt forhold til boka og guttene, du er ikke redd for å ødelegge det ved å lage musikkteater av handlingen? - Det er en sjanse man må ta. Men dette blir ingen tradisjonell musikal. Kim Karlsen har en av sine mest traumatiske opplevelser i boka når han ser «Sound of Music» på kino, så jeg kan love at dette blir noe ganske annet. Jeg har jo en viss respekt for Kim Karlsen. - Kommer du til å forandre mye på stoffet? - Vi er midt i arbeidet nå, så det kan jeg ikke si så mye om. Men jeg står jo i den situasjon at jeg kan gjøre hva jeg vil med stoffet, og Kim kommer nok til å overraske, sier Christensen, som syntes det var interessant å lese «Beatles» igjen. - Jeg hadde ikke lest den siden jeg skrev den for femten år siden, innrømmer han.

Entusiastisk

Teatersjef Kjetil Bang-Hansen på Oslo Nye Teater er storfornøyd med å ha sikret seg et nytt norsk musikkteater til vårsesongen. - Det blir en rocka hyllest til en tidsepoke og til byen. Og vi er jo byens eget teater, sier han, og forteller at han umiddelbart tente på ideen.

I FULL GANG: Lars Saabye Christensen er midt oppe i prosessen med å lage musikkteater av sin roman «Beatles» fra 1984.