Beatles krevde rene håndklær

Se hva Beatles ba om når de skulle opptre.

Dagens artister leverer egne kravlister, såkalte ridere, over hva de vil ha på plass når de opptrer eller spiller inn film på forskjellige steder. Sharon Stones liste er på fem sider og inkluderer forbud på filmsettet mot sigarrøyking og fullt Pilates-treningsutstyr, reise på første klasse, luksussuite, tv, eget bad, mobiltelefon, at hun beholder alle klær etter innspilling og tre barnevakter.

Jennifer Lopez ligger ikke langt etter i løypa: Under en veldedighetsinnspilling krevde hun hvit sofa, hvitt rom, hvite lys, hvite duker, stor trailer å bo i og video og cd-spiller i absolutt alle rom, det siste «uten unntak!» ifølge kontrakten. Hun overlevde imidlertid selv om sofaen var grønn.

Tilbakeholdne verdensstjerner

Nå har The Smoking Gun tatt en kikk på hva superstjernene i The Beatles krevde da de var på turne i USA for nøyaktig 40 år siden. Og resultatet er «en studie i beskjedenhet og tilbakeholdenhet», slår det ellers sleivkjeftede nettstedet fast.

På lista er det verken kondomer, massøser eller interiør. Derimot ville guttene gjerne ha «tilstrekkelig politibeskyttelse».

Under selve konsertene ba de også om «et hi-fidelity lydsystem med tilstrekkelig mange høyttalere». Dessuten ønsket de at Ringo Starr skulle få en egen plattform til trommene sine og at alle fire skulle ha hver sin mikrofon.

I garderoben var det heller ikke overdådige krav. Rene håndklær er nevnt på lista. Dessuten ville de ha speil sånn at de kunne stelle seg og fire brisker eller hengekøyer å hvile i.

De dristet seg også til å be om en bærbar liten tv og kanskje en iskjøler.

Politisk bevisste

BESKJEDNE: Beatles på Kennedy-flyplassen i New York under sitt første besøk over dammen. Året var 1964. Foto: SCANPIX
BESKJEDNE: Beatles på Kennedy-flyplassen i New York under sitt første besøk over dammen. Året var 1964. Foto: SCANPIX Vis mer

På bilfronten var kravene litt høyere: The Beatles ønsket at det skulle være to store limousiner tilgjengelig, begge med plass til syv seter og med egen sjåfør.

På side tre av de fire sidene i kontrakten kommer dessuten et krav som vitner om at stjernene hadde bena på bakken og et politisk engasjement: The Beatles ville ikke opptre foran et publikum der svarte og hvite var adskilt. Det var neppe vanlig kost i USA midt på 60-tallet, der raseskillet fortsatt sto sterkt.