Beatles-låter som «Come Together» og «Don't Let Me Down» kan bli McCartneys

Beatles-gutta mistet rettighetene til egne låter.

KONGE UTEN LAND: Paul McCartney skrev de fleste Beatles-låtene sammen med John Lennon, men har ikke hatt rettighetene til dem på mange år. Fra 2018 gir en amerikanske opphavslov ham rett til gradvis å kjøpe låtene tilbake fra Sony. Her fra Telenor Arena i fjor sommer. Foto: Hans Arne Vedlog
KONGE UTEN LAND: Paul McCartney skrev de fleste Beatles-låtene sammen med John Lennon, men har ikke hatt rettighetene til dem på mange år. Fra 2018 gir en amerikanske opphavslov ham rett til gradvis å kjøpe låtene tilbake fra Sony. Her fra Telenor Arena i fjor sommer. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det høres kanskje rart ut, men John Lennon og Paul McCartney eier ikke rettighetene til sine egne sanger som de skrev i The Beatles.

Det vil si at hele eller deler av inntektene som låtene genererer ikke går til Lennon-McCartney.

750 millioner dollar Men nå kan Beatles-katalogen, eller deler av den, være på vei tilbake til opphavet. Paul McCartney opplyser om at prosessen er i gang, ifølge Billboard. Dermed kan en mangeårig strid være over.

John Lennon og Paul McCartney  har ønsket å få rettighetene til bandets egne sanger siden 1969, da den opprinnelige utgiveren av deres låter, Northern Songs, overlot rettighene til ATV Music.

I 1985 kjøpte Michael Jackson deler av rettighetene til Beatles' låter av Lennon-McCartney-utgiver ATV Musics. Nå skal Jacksons eiendomsselskap selge sin 50 prosents andel til Sony for 750 milloner dollar, skriver Billboard.

Michael Jackson Paul McCarntney, som samarbeidet med Michael Jackson på 80-tallet, skal aldri ha tilgitt Jackson for oppkjøpet og det han mente var et svik  mot deres vennskap.

Den amerikanske rettighets og opphavsloven USAs Copyright Act av 1976 gir låtskrivere muligheten til å gjenvinne eierskap til sine sanger. Loven sier at opphavsmenn kan kreve å få kjøpt låter etter en viss tid. For Beatles' del gjelder det fra 2018.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer