Beatles-tips

Flere ganger har The Beatles blitt kåret til århundrets band. Her er ti tips til fansen.

1) Bård Ose: «Beatles hele livet».

I denne grundige og lekkert utstyrte boka går Beatles-eksperten og -entusiasten Bård Ose igjennom hver eneste låt The Beatles spilte inn etter debuten med «Love Me Do» 5. oktober 1962. Boka er en geysir av kunnskap og sprudlende vurderinger, uunnværlig for enhver som er glad i The Beatles og 60-tallet. På sitt beste er boka ren musikk. Den gir deg lyst til å ta fram de gamle platene og spille dem på ny, i lys av de mildt sagt detaljerte opplysningene til Ose.

For noen år siden lagde Bård Ose en liknende bok om The Rolling Stones. Sjangeren er både spennende og nyskapende. Den som leser alle de 439 sidene, har på en måte pløyd seg gjennom en omfattende Beatles-biografi, organisert som en avansert og fyldig kronologisk oversikt over det verket The Beatles etterlot seg. Ose åpner med å fortelle at The Beatles har preget hele livet hans. «Musikken deres har fulgt meg gjennom livet, og vil følge meg til jeg dør,» skriver han. For dem som måtte ha det på samme måten - og mye tyder på at de er mange - vil denne boka gjøre tilværelsen rikere.

2) Paul McCartney: «The Cavern Consert», radioprogram.

OBS! OBS! Paul McCartneys konsert fra The Cavern for to dager siden blir sendt som radioprogram i «P1-scenen» på NRK P1 fredag 21. januar. Hvis det passer dårlig, kan du hygge deg med McCartneys rockabilly-hyllest «Run Devil Run», som utkom tidligere i høst.

3) John Lennon: «Ekte kjærlighet», barnebok.

En søt, liten bok bestående av fargerike tegninger med kommentarer som John Lennon tegnet til og sammen med sønnen Sean da han var liten.

4) «Imagine», firespors singel og TV-program, NRK.

I disse dager relanseres John Lennons evergreen «Imagine» på en firespors CD. Et nytt TV-program med samme tittel blir vist på NRK TV i løpet av februar.

5) willy b: «I dovregubbens hall», essay.

Som «bonusspor» helt til slutt i denne boka om norsk rock serverer willy b artikkelen «Yeah! Yeah! Yeah!» om «sekstitallsfenomenet over alle sekstitallsfenomener». Her står også oversikt over norske Beatles-samleobjekter, for eksempel heftene «Meet The Beatles» nummer én og to. Pluss neste nummer på lista, som er...

6) The Beatles: «Yellow Submarine», tegneserie 1969.

Dette kuriøse heftet, som i sin tid kostet kr 3,75, er bygd på filmen. Ifølge en rykende fersk prisliste over norske tegneserier har det en markedsverdi på kr 900.

7) «Yellow Submarine», video, DVD og CD.

Gå ikke glipp av denne fargerike og psykedelisk inspirerte tegnefilmen om the fab four i kamp mot ondskapen, representert av «the blue meanies». Den rikholdige CD-utgivelsen er den første plata som samler alle låtene som framføres i filmen.

8) Ingri Lønnebotn: «Bort fra dine øyne», roman.

John Lennon og Yoko Ono spiller en vesentlig rolle i årets Lønnebotn-roman, av Øystein Rottem karakterisert som «et overflødighetshorn der dramatiske historier og sterke følelsesuttrykk flettes inn i hverandre på flere plan».

9) Debbie Geller: «The Brian Epstein Story», biografi.

Rykende fersk bok om Beatles-manageren Brian Epsteins korte liv og karriere.

10) Lars Saabye Christensen: «The Beatles», roman.

En norsk klassiker om å være tenåring på 1960-tallet. Denne blir du aldri verken for ung eller for gammel til å glede deg over.