Beck - hvit prins med sjel

NEW YORK (Dagbladet): Og sporene til Artisten som tidligere het Prince er tydelige. En konsertrunde står for døra, og Norge kommer sikkert til å stå på kartet, lover han.

- Prince har alltid vært en viktig inspirasjonskilde for meg. Vi er små og tynne begge to, sier Beck Hansen, som er klar med CD-en «Midnite Vultures».

En plate han har spilt inn hjemme hos seg selv i Los Angeles fra en dyp sofa. Derfor har han sluppet seg løs, sier han til Dagbladet.

- Og dette er bilmusikk i motsetning til «Mutation», som er hjemmemusikk. Jeg improviserte fra sofaen og slapp meg helt løs denne gangen. Det som jeg tidligere har holdt igjen er sluppet løs, sier den lille, spinkle fyren med blonde fjoner og svære blå øyne fra norske aner.

- Planen var at CD-en skulle vært ute i vår, men det ble utsettelser, slik at jeg har hatt et hav av tid. Ti måneder. Og sommerferie, flirer Beck, som har den tilbakelente væremåten til folket på Vestkysten.

Vaginal foryngelse

Og det er mye av Los Angeles' overflatiske livsstil Beck synger om på den nye CD-en, som er funky og soulpreget.

- Hva synes dere om tilbud om vaginal foryngelse via plastisk kirurgi? Jeg så en liten annonse i en avis som etter hvert fylte en hel side. Det var åpenbart et marked for den slags operasjoner. Los Angeles er full av fjollete, tragiske og skremmende mennesker. Særlig de rike som lever i glassboblen sin. Byen har sider som er avskyelige, og jeg har forsøkt å trenge inn i seksualiteten, forvirringen og dekadansen. Los Angeles er på mange måter en patetisk og sjelløs by, sier Beck.

Skutt på plenen

Selv har han vokst opp i East Hollywood, som er en av filmbyens verste adresser. I hans barndom var det en delvis hippiebydel med mange meksikanske, søramerikanske og koreanske innvandrere og ingen var særlig rike. Bydelen ble regnet som farlig, men Beck selv syntes det var et kult sted å vokse opp.

- Vi opplevde at en type ble skutt ned på plenen foran huset, men det var mest varme og snille mennesker rundt meg, sier musikeren, som nå bor like i nærheten av sin barndoms bydel.

Beck dukket fram fra ingenting i begynnelsen av 90-åra og ble verdensberømt med singelen «Loser» i 1994. «Midnite Vultures» er hans sjette CD og veien fra blandingen av Kraftwerk, Woody Guthrie og Leadbelly til funky soul à la Prince har etterlatt seg mye god musikk, og ikke så lite penger til 29 år gamle Beck.

Selv vokste han opp hos moren, men løp rundt beina på faren, som var gatemusikant. I Kansas fikk han bestemors trygghet, og hos bestefar Al Hansen fikk han kunstnergenene.

Han droppet ut av skolen da han var 16 år og flyttet til New York, men klarte ikke finne noen plass blant punkerne som dominerte musikkscenen. Derfor dro han tilbake til Los Angeles og begynte å spille sin egen musikk, som var en lapskaus av salmer, Mississippi blues, hipphopp, rock og folkesang. Med singelen «Loser» viste han at han hadde sin egen særpregete stil og ble en ettertraktet musiker.

Ny maskulinitet

- Inspirasjonen fra Prince handler like mye om å finne sin maskulinitet, sier Beck. Alt skal være så digert og tungt og macho. Jo mer macho, jo mer femi blir jeg, sier han lattermildt og viser til låta «Sexx Laws» på den nye CD-en, som handler om seksuelt kaos og mangfold.

- Musikken min er ikke særlig republikansk, sier han og griner på nesa.

- Vi lever i høyreekstreme tider når det dreier seg om politikk her i USA, sier han og uttaler seg mer enn gjerne om Øst-Timor, genmodifisering av mat og hva det måtte være.

- Jeg har ikke noe imot å snakke om politikk, selv om det er noe som virkelig putter deg i en trang boks. Problemet er at journalister jeg møter som regel kommer fra gitarmagasiner. Og de er ikke særlig opptatt av politikk, hvis du skjønner hva jeg mener, sier Beck, som er i full gang med å lytte til et tonn brasiliansk musikk han skaffet seg etter en tur til Rio de Janeiro.

- Ja, neste plate kommer til å bli inspirert av brasiliansk musikk, sier Beck.