Beckham som kunzzzt

Nå kan alle som ønsker det få følelsen av å gå til sengs med David Beckham. En videoinstallasjon av en sovende fotballstjerne skaper kø på et galleri i London.

LONDON (Dagbladet): Det er den kvinnelige kunstneren Sam Taylor-Wood som har videofilmet fotballstjernen mens han sover. I et eget rom på National Portrait Gallery kan du beskue kunstverket som naturlig nok har fått navnet «David». På en flatskjerm på veggen i et dunkelt belyst rom kan du se det 107 minutter lange videoklippet. Ifølge kunstneren sov Beckham under innspillingen, som er gjort i en prosess uten redigering i etterkant.

Kvinnelige fans

Da Dagbladet besøkte utstillingen i går, var det spesielt kvinner som lot seg fascinere av videoinstallasjonen med Beckham. Kameraføringen gjør at man som tilskuer kan få inntrykk av at man ligger ved siden av den sovende fotballstjernen. Alt oppstyret rundt hvem som virkelig har vært til sengs med Beckham, har gjort utstillingen til en hit.

Imponerende

- Dette er virkelig kunst. Man kommer veldig nært, og man får et inntrykk av tilstedeværelse. Jeg lot meg imponere, sier kunststudenten Claire Marwell til Dagbladet.

Andre tilskuere snakket drømmende om hvor rolig denne mannen sov, mens enkelte merket seg at fotballstjernen sover med juveler både i øret og rundt halsen. Selv om det ikke er lyd til filmen, mener flere britiske aviser å kunne avsløre at Beckham ikke er en snorker.

Utfordring

Den prisbelønte kunstneren, som har bakgrunn fra Goldsmiths College, forteller at hun gjorde opptaket rett etter at Beckham kom tilbake fra en av sine første treninger med Real Madrid.

- Det å gjøre et portrett på en mann som har blitt fotografert så mye, var en stor utfordring. Jeg ville skape et direkte og nært bilde. Ved å filme ham mens han sover, får man et annet uttrykk enn det man får gjennom de offentlige bildene, sier Taylor-Wood i en pressemelding.

Vakkert!

Også kunstanmeldere i flere av de store avisene er begeistret over kunstverket.

- Portrettet er uforskammet vakkert, skriver kunstanmelder Charlotte Higgins i The Guardian.

- Ved å ligge alene på en hotellseng har fotballstjernen blitt et stykke kunst, skriver Nigel Reynolds i The Daily Telegraph.

SKAPER OVERSKRIFTER: David Beckham har hatt mye oppmerksomhet rundt sitt privatliv. I går åpnet en utstilling i London som viser et videoportrett av den sovende fotballstjernen.