Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bedrager stjal identiteten til festivaltopp: - Ekkelt

Frustrerte folk dukket opp på festivalkontoret og spurte etter meg, sier akkrediteringssjef Harald Christiansen.

UTSOLGT: Pågangen fra folk som vil til utsolgte Palmesus i Kristiansand gjør at mange blir svindlet med falske billetter. Foto: Palmesus
UTSOLGT: Pågangen fra folk som vil til utsolgte Palmesus i Kristiansand gjør at mange blir svindlet med falske billetter. Foto: Palmesus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En straffesak som gikk i Aust-Agder tingrett tidligere i januar, kaster lys over en spesiell bedragerisak.

Dagbladet skrev forrige uke om straffesaken mot en mannlig seriebedrager i 20-åra, som i fjor herjet med festival- og konsertlystne nordmenn på Vipps, og lurte rundt 60 personer. Flesteparten ble lovet falske billetter til Palmesusfestivalen.

Nå viser det seg at en kvinne bosatt på Sørlandet også bedrev svindel med falske Palmesus-billetter våren og sommeren 2018, og det gjorde hun blant annet ved å stjele identiteten til en av sjefene på festivalen, ifølge dommen.

Opprettet falsk konto

Bedrageren er i 30-åra og ble i midten av januar dømt til 145 dager i fengsel, hvorav 45 er betinget, for en rekke tilfeller av bedrageri og flere identitetstyverier.

Akkrediteringssjefen til Palmesus, Harald Christiansen, forteller Dagbladet at han tidlig under Palmesus-uka i juli i fjor ble gjort oppmerksom på at noe ikke stemte. Det viste seg at den dømte sørlandskvinnen på et tidspunkt hadde opprettet en yahoo-mailadresse i hans navn.

ANMELDTE: Harald Christiansen, akkrediteringssjef for Palmesus. Foto: Oda Aase Johnsen
ANMELDTE: Harald Christiansen, akkrediteringssjef for Palmesus. Foto: Oda Aase Johnsen Vis mer

I dommen forklares det hvordan hun brukte navnet til Christiansen til å bedra folk som ville til Kristiansand og den utsolgte Palmesusfestivalen.

- Folk tok kontakt på Facebook og andre møtte fysisk opp på akkrediteringskontoret vårt i Kristiansand. De påsto at jeg hadde solgt dem «VIP-Weekend Bransjepass» til 750 kroner. Jaha, tenkte jeg, sier Christiansen.

- Ble ekkelt

Christiansen forklarte hvem han var og informerte om at noen hadde svindlet dem. Ofrene fikk beskjed om å samle mest mulig informasjon og anmelde bedrageriet til politiet. Palmesus startet å loggføre henvendelsene.

- Etter hvert gikk følelsen jeg hadde fra at det var ubehagelig til å bli ekkelt. På kjøp- og salgssider på Facebook var mange frustrerte over falske billetter og identifiserte meg som personen som solgte dem. Jeg skulle anmeldes.

Det tok ikke lang tid før Christiansen fant ut navnet på kvinnen, og tok saken til politiet for å anmelde. Han ble avhørt og vitnet seinere i rettssaken, hvor han beit seg merke i at billettsvindel tas på alvor.

- Strenge dommer og omtale gir en preventiv effekt. Nå blir skurkene dømt og straffet med fengsel, det er ikke lenger bare en smekk på fingrene. Et tips fra meg er å stille krav til selgerne. Be dem møte deg der man skanner billetten for armbånd og vipps penger dersom billetten er gyldig. Blir du lurt, ta vare på alt. Noter tidspunkt for eventuelle telefoner og gå til politiet.

LYSTGASS: Gasspatroner som er ment for å brukes i kremsprøyter ligger strødd utover festivalcampene på Roskildefestivalen i Danmark. Reporter: Sofie Braseth / Video/redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Gjelder hundretusenvis

Bedrageri skjer i stort omfang i Norge. I «Politiets innbyggerundersøkelse 2018» svarer seks prosent at de har vært utsatt for svindel eller bedrageri på nettet. Fire prosent sier at de har vært utsatt for «annen svindel, bedrageri eller annen økonomisk kriminalitet». To prosent har opplevd identitetstyveri. Av befolkningen utgjør dette henholdsvis 317 000, 211 000 og 106 000 personer.

Bare 20 prosent av dem som opplevde nettsvindel i fjor, svarer at de har anmeldt hendelsen. Rundt 30 prosent av dem som har opplevd «annen svindel» har anmeldt forholdet, mens 33 prosent anmeldte identitetstyveri.

Ville beholde ny kjæreste

Kvinnen som brukte navnet til Harald Christiansen er tidligere straffedømt for underslag tilbake i 2016. Hun var fortsatt på prøvetid da hun begynte med nye bedragerier sommeren 2017.

Da jobbet den straffedømte ved en omsorgsbolig. Hun forsøkte å ta opp et større forbrukslån ved å bruke personnummeret til en pleietrengende pasient ved arbeidsplassen, men siden hun manglet beboerens bank-id ble ikke handlingen fullbyrdet, skriver retten.

Grunnen var kjærlighetslivet, forklarte hun. Kvinnen hadde fått seg ny kjæreste og var stormende forelsket, skriver Agderposten, som var til stede i retten i januar. Hun sa da at hun overøste kjæresten med gaver for å holde på ham.

Mistet jobben

Ifølge dommen har vedkommende erkjent at hun ved tre anledninger i november og desember 2017 kjøpte billetter til kamper med fotballaget Manchester United for totalt 52 000 kroner. Pengene stjal hun ved å kopiere bankkortinformasjon tilhørende den samme pleietrengende pasienten.

Kjæresten heiet på Manchester United og hun ønsket å ta ham med på kamper i England, ifølge Agderposten. Etter at politiet stilte opp på arbeidsplassen hennes var det hele over. Hun mistet også jobben som omsorgsarbeider, skriver avisa.

- Da saken var oppe i tingretten erkjente jeg alle forhold. Jeg beklager sterkt det som har skjedd, og er svært lei meg for det jeg har gjort, sier kvinnen til Dagbladet, via sin advokat, Ole J. Devold.

- Hun tar dommen til etterretning, legger han til.

TRADISJON: Se det legendariske nakenløpet på Roskildefestivalen i Danmark. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!