Bedre bok er ikke gitt ut på svært, svært lenge

Påskens gledeligste krimoverraskelse.

KJENT FILM: Franco Nero og Claudia Cardinale spiller hovedrollene i filmatiseringen av «Uglens dag», som ble regissert av Damiano Damiani i 1968.
KJENT FILM: Franco Nero og Claudia Cardinale spiller hovedrollene i filmatiseringen av «Uglens dag», som ble regissert av Damiano Damiani i 1968. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Påskens gledeligste krimoverraskelse er 158 sider lang; en intens, knallhard roman om voldens kultur og taushetens æreskodeks.

Denne moderne klassikeren fortjener ikke bare sin status, men å leses av alle som har den minste interesse av skjønnlitteratur med nerve og evig gyldighet.

Felles front Leonardo Sciascia ble født i 1921 i Racalmuto - og denne byen fulgte han gjennom hele sin litterære produksjon og hele sitt liv. Den  ligger på en høyde i provinsen Agrigento på sørkysten av Sicilia, fanget mellom havet og svovelgruvene, mellom hyklerske prester og voldelige mafiosi.

Sciascia hørte fascistenes propaganda og retorikk der, og han så den amerikanske regjeringen tilbakeføre makten til mafiaen, Cosa Nostra, på sølvfat under andre verdenskrig, noe som få år seinere gjorde det mulig for mafiaen og Vatikanet å danne felles politisk front.

Verdens første Uglens dag er en særdeles presis skildring av mafiaens vesen og hvordan den lever - og overlever. En mann i mørk dress blir skutt mens han løper etter bussen på torget i en liten by. Så åpent, men likevel så presist begynner romanen som gjerne omtales som verdens første mafiaroman. Den er neppe mindre aktuell i dag enn da den kom ut i 1961.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer