Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bedre bok er ikke gitt ut på svært, svært lenge

Påskens gledeligste krimoverraskelse.

KJENT FILM: Franco Nero og Claudia Cardinale spiller hovedrollene i filmatiseringen av «Uglens dag», som ble regissert av Damiano Damiani i 1968.
KJENT FILM: Franco Nero og Claudia Cardinale spiller hovedrollene i filmatiseringen av «Uglens dag», som ble regissert av Damiano Damiani i 1968. Vis mer

ANMELDELSE: Påskens gledeligste krimoverraskelse er 158 sider lang; en intens, knallhard roman om voldens kultur og taushetens æreskodeks.

Denne moderne klassikeren fortjener ikke bare sin status, men å leses av alle som har den minste interesse av skjønnlitteratur med nerve og evig gyldighet.

Felles front
Leonardo Sciascia ble født i 1921 i Racalmuto - og denne byen fulgte han gjennom hele sin litterære produksjon og hele sitt liv. Den  ligger på en høyde i provinsen Agrigento på sørkysten av Sicilia, fanget mellom havet og svovelgruvene, mellom hyklerske prester og voldelige mafiosi.

Sciascia hørte fascistenes propaganda og retorikk der, og han så den amerikanske regjeringen tilbakeføre makten til mafiaen, Cosa Nostra, på sølvfat under andre verdenskrig, noe som få år seinere gjorde det mulig for mafiaen og Vatikanet å danne felles politisk front.

Verdens første
Uglens dag er en særdeles presis skildring av mafiaens vesen og hvordan den lever - og overlever. En mann i mørk dress blir skutt mens han løper etter bussen på torget i en liten by. Så åpent, men likevel så presist begynner romanen som gjerne omtales som verdens første mafiaroman. Den er neppe mindre aktuell i dag enn da den kom ut i 1961.

Tilsløring
Fortellingen beveger seg på to plan. Vi følger politimannen Bellodi - en fremmed i byen, og hans etterforskning, som avdekker en rad brutale forbrytelser. På den andre siden følger vi de som står utenfor og observerer og som er langt fra uskyldige, som står i ledetog med hemmelige og mektige krefter og løper deres ærend gjennom å dekke til og snakke rundt grøten. I den grad de snakker i det hele tatt. Bellodi stenges ute ikke bare fordi han er en fremmed, men fordi han som fremmed ikke kan knekke de språklige kodene mafiaen tilslører sine gjerninger med.

Åpen butikk
Sciascia skriver som sin fremste litterære læremester Luigi Pirandello om Sicilia og Italia som hemmeligholdets land, hvor illusjoner og fasader råder og hvor ingenting egentlig kan forstås. Et land der regjeringer og terrorister sørger for å holde butikken åpen for hverandre og hvor politiske mord er den naturlige forlengelse av makt og retorikk.

Han skriver om renkespillet familier og politiske partier er del av, om hvordan man gjennom å forråde den eller de man samarbeider med, skaffer seg makt og om hvordan den makten brukes ikke til samfunnets - i betydningen fellesskapet - beste, men for å oppnå skyhøy personlig vinning.

Hypervoldelig
Prisen blir et samfunn uten normer, hvis du ikke er korrupt er du mistenkelig. Pirandello skrev at det er umulig å skille fantasi fra virkelighet. Leonardo Sciascia vever et edderkoppnett av halvsannheter og tvetydigheter, et korrupt og hypervoldelig nett med forgreininger fra den ytterste landsbygd helt inn de innerste sirkler i Roma, fra bussjåføren til den høyeste geistlige. Som i kjemien blir alt skapt, ingenting ødelagt og alt forandret. Men forandringene er tilsynelatende, alt er fasade og bestanddelene er nøyaktig de samme.

image: Bedre bok er ikke gitt ut på svært, svært lenge

Sciascia benytter seg aldri av markører, man må være observant når man leser for å forstå hvem som fører ordet. Språknivået og ordvalget er hans verktøy og dette mestergrepet har Jon Rognlien ivaretatt og overført til norsk proprio benissimo - som så ofte før.

Stor opplevelse
«Uglens dag» er befriende knapp og uhyre dyster, men under teksten aner man en klangbunn hvor forfatterens sterke rettferdighetstrang gir resonans til verket. Dette får vi også bekreftet i romanen «Sammenhengen», en fortelling om politisk maktspill hvor en rekke prominente advokater og dommere blir myrdet. «Sammenhengen» er kanskje Sciasicas mest fiffige roman rent plotmessig. Den kom første gang ut på norsk i 1974 og Arneberg Forlag har nylig gitt den ut på nytt. Det skal de sannelig ha ros for.

Men tilbake til «Uglens dag», bedre bok enn dette er er ikke gitt ut på svært, svært lenge her til lands. Den er simpelthen en unik leseopplevelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media