Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bedre danset enn «Mamma Mia»?

Se tabbene fra «High School Musikal 3».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredag har «High School Musical 3: Senior Year» premiere på norske kinoer.

Dagbladet anmelder den torsdag, men amerikanske og britiske kritikere har allerede felt dom over filmen.

Ikke at voksnes vurderinger spiller noen stor rolle. Som Varietys Peter Debruge fastslår, kommer såkalte tweens, barn som snart blir tenåringer, til å gå mann av huse uansett.

- Filmens spretne spilleliste og større musikalnumre vil fylle opp kinoene med trofaste fans.

Den første «High School Musical» ble en enorm suksess for Disney Channel i 2006, med hele 7,7 millioner seere. Året etter ble den overgått av «High School Musical 2», som fikk hele 18,6 millioner amerikanere til å benke seg foran skjermen.

Suksessen har også latt seg omsette til plater, flere bøker, et videospill, en sceneversjon og en versjon på is, sist sett i Oslo Spektrum i begynnelsen av måneden.

Nå slår studioet på stortromma og oppgraderer fra tv til det store lerretet. «High School Musical 3» har et mye større budsjett, og veier ifølge Debruge langt på vei opp for et noe svakt manus med forseggjorte kulisser og ekstravagante musikalnumre.

The Guardians Peter Bradshaw finner ingen forsonende kvaliteter ved filmen.

image: Bedre danset enn «Mamma Mia»?

- Clive James uttalte en gang at noen kulturelle artefakter er så innholdsløse at de smaker cellofan. «High School Musical 3» får cellofan til å smake som kylling jalfrezi (godt krydret rett, journ. anm.).

En som befinner seg på motsatt side av skalaen, er Chris Tookey i The Daily Mail.

- Den er bedre danset enn «Mamma Mia», og kan trygt anbefales til de minste barna også. Filmen byr på flere ekstremt positive rollemodeller, og det er forfriskende å se en tenåringsfilm der hjerne verdsettes like mye som sportsferdigheter, skriver Tookey.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!