<strong>Vil bli kvitt ulven:</strong> Uten ulv kan vi legge til rette for at mange millioner dekar beitemark kan brukes og mange millioner kilo kjøtt produseres, skriver Alf Ulven. Kilde: scanpix.
Vil bli kvitt ulven: Uten ulv kan vi legge til rette for at mange millioner dekar beitemark kan brukes og mange millioner kilo kjøtt produseres, skriver Alf Ulven. Kilde: scanpix. Vis mer

Bedre landbruk uten ulv

Norge er ikke forpliktet til å ha en egen ulvebestand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FNs Menneskerettighetskonvensjon sier: «Når rovdyrene blir en trussel mot tradisjonelle næringer, er det brudd på menneskerettighetene».

Oslo Namsrett har i en dom av 16. februar 2001 slått fast at Norge i henhold til Bernkonvensjonen ikke er forpliktet til å ha en egen ulvebestand. En skandinavisk ulvestamme finnes ikke, slik miljøvernsiden har hevdet. Dette har vært deres bedrag i lang tid. I Norge bestyrer vi i dag en innavlet ulvestamme som er adskilt fra sine artsfrender i Russland. Den Russiske ulvestammen er ikke truet, men svært livskraftig.

Norge har store ressurser i form av utmark, som i begrenset grad brukes til beite og jakt. Eksempelvis importerer vi mye lammekjøtt - når landet vårt kunne vært en stor eksportør av nettopp denne varen. Samtidig har vi tverrpolitiske mål om å opprettholde landbruksarealet, og vi legger begrensinger på all utvikling i både næring og bolig som nærmer seg arealer som er regulert til landbruk, natur og fritid (LNF).

Er vi på den ene siden villige til å stoppe viktig utvikling på grunn av LNF-regulering, må vi på den andre siden være villige til å ta grep for å utnytte de ressursene grunneierverdiene representerer; ressurser som ligger i å utnytte utmark og beiteområder til kjøttproduksjon og jakt. Dette er en viktig inntektskilde for landbruks- og skognæringen.

Den største begrensingen i å utnytte disse store ressursene er rovdyr generelt, og ulv spesielt. Ulven i Skandinavia er kommet hit ved at de har blitt for mange i Russland og fortrengt gjennom Finnland og Sverige til Norge uten at vi har stoppet dette, slik vi gjør med alle andre dyr som ikke historisk hører hjemme i våre skoger - de svartelistede arter.

Vi utryddet ulven for 150 år siden for å sikre et levedyktig landbruk hvor beite og utmark var en del av den tradisjonelle landbruksnæringen. Uten ulv kan vi legge til rette for at mange millioner dekar beitemark kan brukes og mange millioner kilo kjøtt produseres, uten krav til subsidier og støtte.

Dette innlegget er publisert under vår nye seksjon for lokale meninger. Her kan du lese flere innlegg, eller skrive til oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer