Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bedre med Jens

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KLIMA: Hvor mye bedre er Jens Stoltenberg enn USAs president George W.Bush i forhold til klimaproblemene, spør Natur og Ungdoms leder Bård Lahn i et bemerkelsesverdig innlegg på tirsdag. Vel, svaret er enkelt: Svært mye bedre!I motsetning til den amerikanske regjering har Norge undertegnet Kyotoavtalen. Den norske regjering med Jens Stoltenberg i spissen jobber hardt for å få til Co2-håndtering på gasskraftverk, det skal legges frem sektorvise klimahandlingsplaner og det skal innføres innretning på nasjonale kvotesystemer for å nevne noe.

LAHN PÅSTÅR at regjeringen og dets leder ikke har engasjert seg i satsing på fornybar energi. Påstanden er meningsløs. Aldri tidligere er det blitt lagt mer til rette for fornybar energi. 20 milliarder kroner er satt av i fond hvis avkastning per år (800 millioner) vil stimulere til en rekke tiltak. I den virkelige verden - utenfor Natur og Ungdoms kontorer - er dette mye penger og en stor satsing. Å angripe landets statsminister personlig for verken å engasjere seg eller å sette inn tiltak for å bedre miljøet og bedre situasjonen for verdens fattige er urimelig. Det er få internasjonale statsledere som har et så brennende engasjement for både miljø og verdens fattige som nettopp Jens Stoltenberg. Stoltenberg leder for et internasjonalt oppnevnt utvalg som skal bidra til å reformere FN og er tungt personlig og politisk inne i arbeidet med å få vaksinert alle verdens barn.

DE FATTIGE får det ikke bedre ved at noen lenker seg fast til industrianlegg. Derimot trenger verdens fattige mat, vann og ressurser til å takle og bygge en egen, verdig hverdag. Å endre klimapolitikken er viktig. Men mennesker i nød, i dag, har ingenting med dagens klimapolitikk å gjøre. At Natur og Ungdom bruker Gore i sin egen noe diffuse innenrikspolitiske agenda tviler jeg på at Gore selv ville like. Til neste gang Natur og ungdom vil (mis)bruke andre mennesker i egen argumentasjon, anbefaler jeg å sjekke ut hva de faktisk mener. Til Avisens Nyhetbyrå (ANB) 5. september sier Gore: «Både Norge og USA produserer mye olje. Men Norge tar ansvar. Det gjør ikke USA.» Til VG samme dag sier den tidligere amerikanske vise-presidenten: «Andre land ser på Norge som en moralsk leder innen klimapolitikk. Dere har noe å være stolt over.»