DEBATT

Debatt: KIima

Bedre miljø med lavere skatter

Framtida er ikke så dyster som mange vil ha det til.

RENE STRENDER: - I Oslo går Frp til valg på rene fjorder, ren luft og rent vann, skriver artikkelforfatteren, som mener det også er rom for optimisme i klimadebatten.. Foto: NTB Scanpix
RENE STRENDER: - I Oslo går Frp til valg på rene fjorder, ren luft og rent vann, skriver artikkelforfatteren, som mener det også er rom for optimisme i klimadebatten.. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Olaf H. Thommessen skriver 28.04 at Norge trenger politikere som kan ta «vanskelige valg» for å «redde verden». Klimadystopiere skal ikke få blankofullmakt til å innføre nye skatter og avgifter i klimaets navn. Det gjelder spesielt hvis man ikke er villig til å se på resultatene av gårsdagens politikk før man iverksetter nye tiltak.

La det først ikke være noen tvil om at verden står ovenfor enorme miljøutfordringer. I 2050 er det antatt at det er mer plast enn fisk i havet. Verdens korallrev dør ut og Norges isbreer kan smelte bort innen 80 år. Det er lett å forstå hvorfor titusener av norske elever skulker skolen og tar til gatene. Det mangler ikke på vitenskapelig begrunnede spådommer om framtida.

Likevel er det grunn til optimisme som ikke kommer tydelig fram i debatten. Norsk utslipp av klimagasser har årlig blitt redusert med om lag en million tonn CO2-ekvivalenter siden 2016. Norge har hatt en befolkningsvekst på rundt 25 prosent siden 1990, likevel har det samlede norske utslippet bare økt med marginale tre prosent i samme periode. Vi må tilbake til 1996 for å finne like lavt utslipp som i dag. Regjeringens omstilling er i full gang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer