Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bedre mutanter

Mutantene fra «X-Men» har utviklet seg til det bedre siden sist.

FILM: For så vidt helt i tråd med sin egen evolusjonslære. Bryan Singer presenterte den første «X-Men»-filmen for snart tre år siden, en ambisiøs og elegant, men noe rotete mutasjon av uutviklede figurer og effekter.

Nå har han et bedre manus og mer «mat» på sine figurer, hentet fra en tegneserie skapt på 60-tallet med brodd mot samfunnet og temaer som intoleranse og fremmedfrykt på tapetet. Og «X-Men 2» er da også ganske klar i sitt budskap om å slåss mot den slags, ikke mindre aktuelt nå enn den gang.

Mutanten Wolverine (Hugh Jackman) vender tilbake fra gudene vet hvor, idet den amerikanske presidenten utsettes for angrep av en rabiat, blå mutant med pussig tysk aksent. Samtidig utsettes professor Charles Xavier (Patrick Stewart) og hans mutantskole for angrep fra militære styrker. General William Stryker (Brian Cox) har fått oppgaven å beseire alle mutanter og skrider til verket med fanatisk glød - en nytt tilskudd til persongalleriet. Magneto (Ian McKellen) sitter i fengsel innledningsvis, men flykter og blander seg inn i kampen for hvordan mutantenes liv skal sikres, når menneskene vil ta livet av dem.

I bunnen ligger altså en velkjent historie om det gode mot det onde, hvor begge krefter fins i alle leirer. Spørsmålet er om forsoningens linje vinner fram, om mutanter og mennesker kan respektere og leve med hverandre.

Denne tråd forfølger Singer godt og spennende, om enn uten store overraskelser i forløpet. Ikke minst står figurene klarere fram som individer, selv om en McKellen ikke akkurat må overanstrenge seg med materialet.

Men alle - blant dem Famke Janssen og Halle Berry - fungerer etter hensikten i denne visuelt underholdende filmen. Mutantenes usedvanlige evner og krefter i omgang med alt fra ild til personskifter byr på rikelig anledning til å boltre seg i spektakulære effekter.

Slutten legger ikke åpenbart opp til en film nummer tre. Og kanskje skulle Singer la det bli med dette - én vellykket oppfølger er ikke lite å smykke seg med.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media