Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bedre norsk byggeskikk

Aldri har vi vært rikere, aldri har det vært styggere rundt oss!

Det sa nestleder i Statens byggeskikkutvalg, siv.arkitekt Nina Kielland, da hun i går lanserte Byggeskikkutvalgets nye «bibel», «Mitt hus er din utsikt», skrevet av arkitektene Lene Schmidt og Hanne Wilhjelm.

Boka henvender seg først og fremst til de folkevalgte og saksbehandlere i kommuner og fylkeskommuner.

  • Fordi det er dem som bestemmer om du skal få bygge en ekstra etasje i jugendstil på stabburet ditt. Eller lage grastak på en funkisvilla. Og når du har kjøpt en bit av en gammel eplehage for å bygge nytt hus. Hittil har det nesten vært fritt fram i byggeskikk eller mangel på sådan i Norge. Vi smeller opp boliger, uten hensyn til den eksisterende arkitektur eller naturen omkring. Skjønnhetsparagrafen i plan- og bygningsloven har i mange år vært i dyp søvn. Den kommunale silen som byggeplaner går gjennom, har hatt rause hull for utskeielser.
  • En runde i næromgivelsene, uansett hvor vi bor i landet, beviser nettopp det Nina Kielland sa; aldri har det vært så mye stygt å se.
  • I jakten på flere boliger har kommunene akseptert en tomtefradelings- og fortetningspolitikk som har resultert i arkitektonisk anarki. Parallelt med at stat og kommune selv har vært blant de største synderne. Deres egne offentlige hus er visuelle katastrofer, bensinstasjoner, kjøpesentre og andre offentlig godkjente serviceinstitusjoner ligger som grelle hyl i landskapet.
  • Mot år 2000 skal norske hus spille på lag, ikke slå hverandre i hjel. Byggeskikk er heller ikke bare nybygging, men også å ta vare på historien.

En del av årsaken ligger i at 2/3 av det som bygges ikke planlegges og utformes av utdannede arkitekter. Og at arkitektkompetanse i mange år var så å si fraværende i svært mange norske kommuner. Vi har fått klatt-tegne selv, og fråtse i ferdighuskataloger, uten å tenke på at huset skulle passe inn på tomta og kle de allerede bygde omgivelsene.

Nå skjer det noe. Den nye plan- og bygningsloven sier at estetiske hensyn skal telle like mye som de økonomiske og tekniske. Skjønnhetsparagrafen har fått en tilføyelse som vektlegger estetikken. Og Statens

byggeskikkutvalg har nå opplæringsprogram for folkevalgte og saksbehandlere som fast oppgave.

Dårlige tenner kan repareres!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling