DEBATT

Bedre psykisk helse krever helhet

Det kreves forbedrede tiltak for mennesker med psykiske lidelser i ulike deler av behandlingskjeden. Den jobben har Høyre/Frp-regjeringen allerede startet på.

SKAL RUSTE OPP: «I nyttårstalen adresserte jeg psykiske lidelser fordi det er en av vår tids store folkesykdommer. Talen markerte ikke slutten på regjeringens satsing, men starten på en opprustning av tilbudet innenfor psykisk helse, rus og rehabilitering», skriver Erna Solberg. Foto: Nina Hansen
SKAL RUSTE OPP: «I nyttårstalen adresserte jeg psykiske lidelser fordi det er en av vår tids store folkesykdommer. Talen markerte ikke slutten på regjeringens satsing, men starten på en opprustning av tilbudet innenfor psykisk helse, rus og rehabilitering», skriver Erna Solberg. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger etter å ha snakket om psykisk helse i nyttårstalen. Mange forventer nå at vi løfter både lavterskeltilbud i kommunene og tilbudet i spesialisthelsetjenesten. Det skal vi gjøre.

I etterkant av talen har flere slått fast at ord må følges av handling. Det er ønske om mer aktivitet i alle ledd av tilbudet - forebygging, kommunehelsetjeneste, spesialistbehandling og rehabilitering. Responsen spriker på hvor tiltakene bør settes inn, men det er naturlig ettersom det er flere mangler i vårt psykiske helsevern. Det kreves forbedrede tiltak for mennesker med psykiske lidelser i ulike deler av behandlingskjeden. Den jobben har Høyre/Frp-regjeringen allerede startet på.

Tall fra Helsedirektoratet viser at om lag halvparten av Norges befolkning opplever en psykisk lidelse i løpet av livet. For mange er dette overraskende høye tall. Statistikken omfatter både større og mindre plager, men lettere lidelser kan lede til mer alvorlige lidelser. En SINTEF-rapport som kom i fjor høst viser at én av fire innleggelser til psykisk helsevern kunne vært unngått dersom kommunene hadde hatt et bedre tilbud. Derfor må vi forbedre tilbudet både i skolen og førstelinjen i helsetjenesten. Det kan samtidig bidra til å frigjøre ressurser i psykiatrien for å behandle mennesker med mer alvorlige lidelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer