Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bedre samarbeid i helsesektoren

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HELSE-NORGE: Det er for lite helhet og sammenheng i helsetjenesten, sier KrFs helsepolitiske talskvinne Laila Dåvøy og partileder Dagfinn Høybråten i en felles kronikk i Dagbladet 14. juli. De har helt rett og vi vil gjøre noe med det. Jeg tror faktisk de to tidligere statsrådene fra Bondevik II vil oppleve at den rødgrønne regjeringen går til valg i 2009 med mer målrettede tiltak for å bedre samarbeidet i helsesektoren enn det som ble resultatene fra den regjeringene de selv var medlemmer av.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen iverksetter nå en samhandlingsreform. Han mener helsekroner blir sløst bort fordi samarbeidet mellom kommunene og sykehus ikke fungerer godt nok. Under sin første uke på jobb besøkte han bl.a. Stjørdal hvor kommunen i nært samarbeid med Helse Nord-Trøndelag har etablert et distriktsmedisinsk senter (DMS).

Til Stjørdal DMS skrives det ut eldre pasienter fra Levanger sykehus som kort tid etter avsluttet behandling på sykehuset, kommer til opptrening. Vi ble fortalt om entydige positive resultater. Færre pasienter ble reinnlagt på sykehuset, flere kom tilbake til eget hjem slik de helst ønsket, sykehuskapasiteten ble bedre utnyttet og kommunen fikk redusert presset mot sine sykehjemsplasser.

Erfaringene fra Stjørdal er ikke enestående. Vi kjenner fra før gode resultater fra forsterkede sykehjem, fra samarbeid mellom kommunehelsetjeneste og sykehus om dialysebehandling og fra ambulante team i spesialisthelsetjenesten. Mange er enige i at det ligger store muligheter til å øke kvaliteten og bedre effektiviteten i helsetjenesten ved å bygge ned tersklene mellom primærlege, sykehus og omsorgstjeneste. Problemet er at styringsmodellene og finansieringsordningene ikke bygger opp under slike løsninger. Derfor blir de gode eksemplene på at det nytter små øyer i et ellers oppdelt helsetilbud. Pasientene blir taperne.

KrF etterspør en verdig helsetjeneste hvor mennesker med behov for sammensatte tjenester over tid settes i sentrum. Det er nettopp dette vi skal fram til. Helseministeren etablerer nå et prosjekt som han selv vil lede. Til våren vil det bli presentert en samhandlingsreform med en ny modell for en samlet utnyttelse av helseressursene våre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!