Anmeldelse: Jørn Lier Horst, Illvilje

Bedre selger enn forfatter

Nesten fascinerende saklig og lidenskapsløst om grotesk seriemorder.

GROTESK: Jørn Lier Horsts nye krimbok handler om en grotesk krimsak, men er likevel livløst skrevet, mener anmelderen. Foto: ANDERS GRØNNEBERG
GROTESK: Jørn Lier Horsts nye krimbok handler om en grotesk krimsak, men er likevel livløst skrevet, mener anmelderen. Foto: ANDERS GRØNNEBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tom Kerr har begått fryktelige forbrytelser. Han er dømt for tortur, drap og partering av to unge kvinner. Nå har han sagt seg villig til å peke ut stedet der et tredje offer ligger begravd.

Men noe går galt under befaringen. Kerr klarer skandaløst nok å rømme. Fire politifolk blir skadet, og etterforskningslederen William Wisting blir utpekt som syndebukk.

Dette er plottet i bok nummer fjorten om den staute etterforskningslederen på Larvik politistasjon. Under den storstilte politijakten kommer det fram at politiet hadde forutsett rømmingen, og at de egentlig er på jakt etter en annen. Det er Kerrs medhjelper og mulige hjerne bak de grusomme forbrytelsene. Vi skjønner ganske raskt at denne andre kan være langt nærmere enn vi tror. Her har proffe Jørn Lier Horst lagt inn en overraskende og dramatisk vri mot slutten.

Wallander-kopi

Wisting har etter hvert blitt en kjær og velkjent skikkelse i det kriminallitterære miljøet, trygg og helstøpt og sympatisk som han er. Sånn sett er han nærmest en blåkopi av Kurt Wallander, også på grunn av datteren Line, som er alenemor. Line er riktignok journalist, og ikke politi som Wallanders datter. Men hun er en hund etter drapssaker og så dumdristig at Wisting forgjeves forsøker å holde henne unna farlige situasjoner. I de siste bøkene har hun fått en stadig mer framtredende rolle, og i denne boka dominerer hun. Hun lager nemlig en dokumentar om Tom Kerr, og havner etter hvert livsfarlig nær drapsmannen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer