Anmeldelse: Jørn Lier Horst, Illvilje

Bedre selger enn forfatter

Nesten fascinerende saklig og lidenskapsløst om grotesk seriemorder.

GROTESK: Jørn Lier Horsts nye krimbok handler om en grotesk krimsak, men er likevel livløst skrevet, mener anmelderen. Foto: ANDERS GRØNNEBERG
GROTESK: Jørn Lier Horsts nye krimbok handler om en grotesk krimsak, men er likevel livløst skrevet, mener anmelderen. Foto: ANDERS GRØNNEBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tom Kerr har begått fryktelige forbrytelser. Han er dømt for tortur, drap og partering av to unge kvinner. Nå har han sagt seg villig til å peke ut stedet der et tredje offer ligger begravd.

Men noe går galt under befaringen. Kerr klarer skandaløst nok å rømme. Fire politifolk blir skadet, og etterforskningslederen William Wisting blir utpekt som syndebukk.

Dette er plottet i bok nummer fjorten om den staute etterforskningslederen på Larvik politistasjon. Under den storstilte politijakten kommer det fram at politiet hadde forutsett rømmingen, og at de egentlig er på jakt etter en annen. Det er Kerrs medhjelper og mulige hjerne bak de grusomme forbrytelsene. Vi skjønner ganske raskt at denne andre kan være langt nærmere enn vi tror. Her har proffe Jørn Lier Horst lagt inn en overraskende og dramatisk vri mot slutten.

Wallander-kopi

Wisting har etter hvert blitt en kjær og velkjent skikkelse i det kriminallitterære miljøet, trygg og helstøpt og sympatisk som han er. Sånn sett er han nærmest en blåkopi av Kurt Wallander, også på grunn av datteren Line, som er alenemor. Line er riktignok journalist, og ikke politi som Wallanders datter. Men hun er en hund etter drapssaker og så dumdristig at Wisting forgjeves forsøker å holde henne unna farlige situasjoner. I de siste bøkene har hun fått en stadig mer framtredende rolle, og i denne boka dominerer hun. Hun lager nemlig en dokumentar om Tom Kerr, og havner etter hvert livsfarlig nær drapsmannen.

Det er noe tvers gjennom ordentlig og sympatisk både med Jørn Lier Horst og hans kriminalromaner. Som tidligere politimann beskriver Horst etterforskningen steg for steg, med et saklig, flatt og nesten imponerende lidenskapsløst språk. Denne lidenskapsløsheten blir påfallende i denne saken, som tross alt er ganske grotesk. Boka er liksom helt livløs, som om det for Horst bare er snakk om en jobb som må gjøres.

God selger

Denne pliktdrevne livløsheten har preget Horsts forfatterskap siden den kritikerroste og prisbelønte «Hulemannen» (2013). Likevel er han en av Norges mestselgende forfattere, og i 2016 skal han ha solgt 1000 bøker pr dag, som betyr én bok annethvert minutt. Det er selvsagt på grunn av den slående suksessen han har hatt med sine barne- og ungdomskrimserier. Men også Wisting har fått en oppsving.

I 2018 brøt Horst med Gyldendal, og startet forlaget Capitana, med Petter Stordalen i ryggen. Nå er hans voksenkrim tilgjengelig overalt; i kiosker, på postkontor, i dagligvarer, og da jeg i vår laget en sak om strømmetjenester for lydbøker, fant jeg noe påfallende med topptreffene. Det var herr og fru Stordalens selvbiografier på sakprosa, og Horst i alle fasonger på krim. En uskyldig forklaring er at dette er bøker folk vil ha. En langt mer plausibel forklaring er at her er det snakk om drevne og pengesterke forretningsmenn som går inn i et marked med dampveivals. Sånn sett er Horst i ferd med å bli en bedre selger enn kriminalforfatter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer