UNDERVURDERT? «Kanskje er vi mer ressurssterke enn sentralistene tror?» spør artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
UNDERVURDERT? «Kanskje er vi mer ressurssterke enn sentralistene tror?» spør artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Bedreviternes sammenslåingsplaner

Stadig blir vi påmint hvor negativt det er å bo i små kommuner, hvor lav kompetanse det er og med så få akademikere.

Meninger

Min ektemann og jeg, han sivilingeniør og oppvokst i Oslo, begge utdannet i Trondheim, valgte å flytte til Kolvereid i Nord-Trøndelag i 1977. Vi hadde bare tenkt å bo her i to år. Så oppdaget vi unike kvaliteter. Ikke minst med tanke på oppvekstmuligheter våre to barn. For en beskjeden boligpris har vi hatt mulighet for at de kunne boltre seg på forsida av huset. Det ble en stor fotballbane, med hyppig besøk av jevnaldrende. På baksida av huset, litt kupert, plass til «hoppbakke» og «slalåm». Noen meter bak, en «eventyrskog» og flotte skiløyper.

I 24 år har jeg vært lokalpolitiker i Nærøy. I tillegg 16 år som fylkestingspolitiker. Gjennom det siste vervet har jeg besøkt samtlige kommuner i Nord-Trøndelag, og mener jeg har en viss kompetanse til å vurdere strukturer, utfordringsbilde og muligheter i Utkant-Norge.

Daglig eksporteres det ut fra vår kommune og nærliggende områder verdier for flere millioner kroner. Dette gjelder hovedsakelig marin produksjon. Hvordan veistandard er, fortjener en egen kommentar.

Stadig blir vi påmint hvor negativt det er å bo i slike kommuner, hvor lav kompetanse det er og med så få akademikere. «Det er mangel på fagpersoner», hevdet Erna ufattelig mange ganger da hun var kommunalminister under regjeringa Bondevik. Min innsikt bekrefter at dette ikke er tilfelle, og kommuner er flinke med interkommunalt samarbeid. Det ensidige svaret med kommunesammenslåing, trenger ikke å gi de beste løsningene.

På den tida var jeg varaordfører i Nærøy. I et historisk perspektiv har kommunen aldri opplevd dårligere økonomiske vilkår. Dette har jeg belegg for å hevde, da jeg hadde en unik mulighet til å granske kilder, som historiker (har forfattet to bøker om Nærøyfolkets historie).

Det er innlysende at noen kommuner bør slås sammen. Men kanskje er det en idé at vi får bestemme sjøl? I Nord-Trøndelag er det sågar noen som har tatt et eget initiativ. Videre: Burde kanskje Oslo, Bærum og Asker slått seg sammen? Her er det korte avstander og færre geografiske hindre, og ytterligere muligheter for «bedre tjenester»?

Når vi tar innover oss debatten som går, er det overraskende at så mange velger å bo i utkantkommuner. Kanskje er vi mer ressurssterke enn sentralistene tror? Og vi hjelper hverandre når det røyner på.