DEBATT

Kontanter:

Bedrifter slipper unna med lovbrudd

Folk kan, med loven i hånd, kreve å betale med kontanter. Men det kontantfrie samfunn lar seg ikke stoppe av den grunn.

Kort eller kontant: Det kontantfrie samfunn lar seg ikke stoppe, skriver spaltist Jon F. Olsen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Kort eller kontant: Det kontantfrie samfunn lar seg ikke stoppe, skriver spaltist Jon F. Olsen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi er utvilsomt på vei mot et kontantfritt samfunn. Men enkelte bedrifter tjuvstarter, og samfunnet er ikke tilstrekkelig forberedt.

Kontantfri betaling er en trend som sprer seg i alle former for handel. Bruken av kontanter i dagligvare faller kraftig. Går man ut for å betale med kontanter i Oslo i 2019 vil man ikke kunne handle på stadig flere barer og restauranter.

Praksisen med å nekte å ta imot kontanter er ulovlig, men håndheves ikke.

Lovverket er tydelig. Ifølge sentralbankloven er sedler og mynter et tvungent betalingsmiddel. Videre står det i Finansavtaleloven at en forbruker alltid har «rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren.»

Likevel er dette noe bedriftene sparer penger på, og stadig flere velger derfor en slik modell som bryter lovverket, noe de også slipper unna med.

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet fortalte til ABC nyheter at selv om det å droppe kontanter utgjør et brudd på det juridiske regelverket, finnes det heller ikke noen sanksjonsmuligheter.

Per i dag er det ingen som håndhever lovverket, samtidig som de fleste forbrukere har tilgang til kortbetaling. Utviklingen går derfor stille men stødig mot et kontantfritt samfunn som ikke enda er vedtatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer