Beenie Mans homohat i retten?

Engelske myndigheter vurderer å sikte reggae-stjerna.

(Dagbladet.no): Grunnen er at jamaicanske Beenie Mans tekster skal ha oppfordret til å myrde homoseksuelle menn og kvinner, skriver den engelske avisa The Guardian.

- Bør reagere

Den nå plateaktuelle artisten skal blant annet ha oppfordret til å henge lesbiske kvinner i et langt tau og bruke bazooka på homoseksuelle menn, skriver The Guardian.

- Jeg kjenner ikke spesifikt til Beenie Man, men her synes jeg en reaksjon er på sin plass. Vi i Landsforeningen for lesbisk og homoseksuell frigjøring (LLH) er for en innskjerping av ytringsfriheten. Vi er av dem som oppfordrer til å møte intoleranse med toleranse, men når du oppfordrer til handling så går du over streken, sier leder Jon Reidar Øyen i LLH til Dagbladet.no.

Øyen mener at mye av den homohetsen enkelte artister serverer er idiotisk slenging med leppa og ikke er verdt å bruke tid på. Men Øyen mener også at av og til er utsagnene av en slik grad at man må reagere.

- Vi er jo redde for at noen følger oppfordringen om å ta livet av homser. Og slik hets kan også føre til selvmord, sier Øyen til Dagbladet.no.

Ingen kommentar

Beenie Man slapp i går skiva «Back To Basics» på det multinasjonale plateselskapet Virgin. De homofiendtlige tekstene skal ha blitt gitt ut på skiver før han signerte kontrakt med selskapet. Tidligere i år gikk plateselskapet ut med et presseskriv der Beenie Man ba om «unnskyldning for de som kanskje er fornærmet, truet eller skadd på grunn av mine låter».

HOMOHETS: Beenie Man har leverte ganske sterke gloser om homoseksuelle. Foto: SCANPIX
HOMOHETS: Beenie Man har leverte ganske sterke gloser om homoseksuelle. Foto: SCANPIX Vis mer

Men Beenie Mans management i Jamaica sa seinere at dette «ikke var en unnskyldning» og at Beenie Man ville holde på «retten til å kritisere den homoseksuelle livsstilen», ifølge The Guardian.

Virgin Norge ligger under Emi Music Norway, og de hadde ingen kommentar overfor Dagbladet.no angående en mulig siktelse mot Beenie Man.

Vanskelig å tiltale

Imens skal engelske myndigheter avgjøre om ytringsfriheten beskytter Beenie Mans tekster.

I tillegg kommer problemet med ulike oversettelser av den spesielle dialekten dancehall-artisten bruker, skriver The Guardian.

Så kommer spørsmålet om hvem som skal anklages. En ting er selve teksten, men du har for eksempel også distribusjon og framføring av teksten.

Men uansett tiltale eller ei, finnes det andre straffemetoder overfor artister. Utenlandske aktivistgrupper har lenge kjempet mot det de kaller «mordtekster». Foreløpig har den kampen ført til at flere artister har måtte tåle harde slag i pengepungen. Sportsgiganten Puma annonserte nylig at de ikke ville støtte artister som sang låter med anti-homo-tekster eller annet form for hat.

Tobakksgiganten RJ Reynolds stoppet også sin støtte til en turne som de organiserte i USA, der Beenie Man deltok.