Beethoven- variasjoner

Schiff står distansen, uten svakhetstegn av noen art

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ECM

Mikhael Pletnev, klaver

Det russiske nasjonalorkester

Deutsche Grammophon Pletnev, noen strå hvassere enn sitt orkester

Hélène Grimaud, klaver

Staatskapelle Dresden, dir.: Vladimir Jurowski Terning4 Ludvig van Beethoven: «Klaverkonsert nr 5 & Klaversonate op.101»

Deutsche Grammophon Det topper seg i «Keiserkonserten»

CD: På en måte er det Beethoven-år hvert eneste år i det klassiske musikklivet. Det skal ikke mer til enn et vel overstått år med Mozart, før tilstanden normaliseres og Beethoven-utgivelsene spretter ut igjen. Men heldigvis ikke bare på rutine.

András Schiff fortsetter ufortrødent sin serie med samtlige klaversonater på ECM, i kronologisk rekkefølge. Denne gangen gjelder det en dobbel-CD som rommer sonatene fra nr. 16 til nr. 19, altså trilogien opus 31, som ikke minst inneholder den såkalte «Der Sturm», pluss «Waldstein op. 53».

Det er fortsatt en sann svir å følge denne serien. Schiffs fortolkninger bæres opp av et anslag som lokker fram alt hva et Bösendorf-flygel har å by på. Og sjelden har ECM-lyden vært mer skreddersydd til spillemåten enn her. Den får fram en sanselighet i flygelklangen, en særegen bløthet som Schiff vet å nyansere helt mesterlig. Men Schiffs adelsmerke er koblingen av klangbehandling til formforstålse. Omhuen for hver tone er alltid ledd i hans særegne måte å trekke opp de store linjene. I så måte balanserer klangbehandlingen og formbeherskelsen hårfint på den rette siden av grensen for det eksepsjonelle. Så her er det bare å følge med, og glede seg til kommende utgivelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer